iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi 'dinletecek' proje!

5 Kasım 2013 16:11 tsi
Türkiye'yi 'dinletecek' proje! Karadeniz'de öyle bir senaryo yazıldı ki, dünyanın tüm istihbarat servisleri kulak kesilecek! iyibilgi özel

Başrolünde Türkiye'nin bulunduğu, Ukrayna menşeili bir fikir, ABD ve Avrupa Birliği'nin ilgisini cezbederken Rusya'nın tadını kaçırmış olabilir. Söz konusu fikir son bir ayda sıklaşan Rus uçaklarının Karadeniz'de Türk uçakları tarafından engellenme "hevesini" de anlamamıza yardımcı olabilir. Türk medyasında Rusya'nın "mesajı" sadece Türkiye'ye veriliyormuş gibi algılanıyor oysa Rus uçakları sadece  Türkiye'nin kuzey sınırlarında görünmüyor, aynı anda Ukrayna'nın da güneyinde görülüyor!

O fikrin özü şu: Dünyanın atölyesi konumundaki Asya'nın doymak bilmeyen enerji açlığı, bir çok emtia üzerinde baskı yaratıyor, doğalgaz konusunda Rusya'nın eline bakan Avrupa'yı, kaynaklarını çeşitlendirmek için yeni arayışlara sürüklüyor. Bunun anahtarı LNG yani sıvılaştırılmış doğal gaz. Ve iki ülke söz konusu anahtarı elinde tutuyor. Ukrayna ile Türkiye. Her iki ülke de Kuzey Afrika ve Rusya'nın Avrupa'ya açılan kapıları. Eğer iki ülke aralarında işbirliği yapar ve Rusya dışı LNG kaynaklarını AB'ye 'kontrollü' şekilde ulaştırabilirse, Avrupa'yı doğalgaz konusunda Rus tekelinden kurtarabilir.

Fakat bunun farkında olan Rusya'da Ukrayna üzerinde baskısını arttırıyor. Eğer bu türden bir yakınlaşma olursa bu sadece Rusya'yı değil, son zamanlarda ABD ile diyalog masasına oturmaya çalışan İran'ı da etkileyecektir keza ekonomik ambargo altında beli bükülen ve derinleşen ekonomik kriz yüzünden halkın tepkisi ile karşı karşıya kalan Tahran yönetimi için enerji kaynaklarını dünya piyasalarına açabilmek, nefes almak için ihtiyaç duyduğu oksijen olabilir. Fakat tam da bu noktada işin içine rakip ülke olarak Katar dahil oluyor. Avrupa pazarına açılabilmek için LNG zengini İran gibi Katar da fırsat kolluyor. Katar'ın özellikle bu konuda Ankara'yı markaja aldığı gelen haberler arasında. Dolayısıyla Suriye krizinde aktif rol oynayan Katar ve İran'ın Ankara ile bu kulvardaki diyaloğu krizde yeni bir sayfa açabilir (Örneğin İran'ın Esad'ın gidişine 'ikna olması' gibi. Ya da tam tersi...) Aynı zamanda Hazar enerji havzasını Avrupa'ya Rusya kontrolünde açacak TANAP ve AGRI gibi enerji projelerine de alternatif teşkil edeceği dillendiriliyor.

Fakat Rusya'nın da bu konuda boş durmadığı gelen bilgiler arasında. Ukrayna üzerinde enerji fiyatları üzerinden baskı kurmasının yanısıra Moskova'nın Türkiye'de doğalgaz depoları kurmaya niyetli olduğu biliniyor. Eğer bu depoların inşaasına karar verilirse, Rusya'nın Ankara üzerindeki "etkisinin" artacağı söyleniyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu anda Rus doğalgazına kendi topraklarına anında erişebilmesi, Moskova açısından önemli bir kart.

Özetlersek, Ukrayna ve Türkiye arasında LNG geçişi üzerinden yapılacak herhangi bir işbirliği, Avrupa, ABD, Rusya ve Ortadoğu'daki hemen hemen tüm oyuncuları yakından ilgilendirecek öneme sahip. Başbakan Erdoğan'ın Kasım sonunda gerçekleşecek Rusya ziyaretine bir çok istihbarat servisinin "kulak kabartacağına" şüpheniz olmasın.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 4,949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,561 µs