En Sıcak Konular

Tacikistan yarın sandık başına gidiyor

5 Kasım 2013 10:50 tsi
Tacikistan’da halk yarın, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidecek. Seçimde şimdiki Devlet Başkanı İmamali Rahman ile birlikte 5 aday yarışıyor.

Seçimlerin favorisi olarak görülen Rahman’nın rakipleri; Ekonomik Reformlar Partisi'nden Alim Babayev, Çiftçiler Partisi'nden Talibek Buhariyev, Sosyalist Parti'den Abduhalim Gaffarov, Komünist Parti'den İsmail Talbakov ve Demokrat Parti'den Saidcafar İsmanov.

SEÇİM ÖNCESİ SESSİZLİK BAŞLADI

Ülkede oy verme işlemine bir gün kala "seçim sessizliği" başladı. 4 Kasım akşamına kadar seçmenlere dönük son konuşmalarını yapan adayların, bugün herhangi bir seçim açıklamasında bulunması yasak. Bu nedenle Tacikistan'da bugün "sessizlik günü" ilan edildi.

İmamali Rahman, 21 yıldır ülkeyi yönetiyor. 2006 yılında yapılan bir önceki seçimlerde İmamali Rahman oyların yüzde 79,3'ünü alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Rahman’ın en yakın rakibi ise yüzde 5,23 oy alabilmişti.

Dördüncü kez cumhurbaşkanı seçilmek için aday olan İmamali Rahman, seçim kampanyasına ihtiyaç duymadı. Ancak Tacik lider, son iki ayda ülkenin birçok bölgesini ziyaret etti ve bir dizi açılışlar yaptı.

7 milyon nüfuslu Tacikistan’da 4 milyon 35 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. seçmenler ülke genelinde 3 bin 158 seçim sandığında oyunu kullanacak. Yurtdışındaki Tacikistan vatandaşları için de 61 merkezde sandık kuruldu. Tacik işçilerin yoğunlukta bulunduğu Rusya’da 24 sandık kuruldu. Ülkede oy verme işlemi yerel saat ile 06.00’da başlayacak. Sandıklar, akşam saat 20.00’da kapanacak.
Seçmenlerin yarısından fazlasının sandık başına gitmesi, seçimin geçerliliği için şart. Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu'nun seçim sonuçlarını en geç 10 gün içerisinde açıklaması gerekiyor.

SEÇİM TARİHİ

Tacikistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 7 yılda bir yapılıyor. Genellikle seçimler Kasım ayında gerçekleştiriliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ülkede 5 kez cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. 1990 yılındaki seçimde Kahhor Mahkamov seçilmişti. 1991 yılında yapılan seçimlerde Rahmon Nabiyev cumhurbaşkanı olmuştu. Nabiyev,1992 yılında başlayan iç savaş yüzünden cumhurbaşkanı görevini Yüksek Konseye devretmişti. Yüksek Konsey, 1994 yılında yeni Anayasa'nın taslak projesini onayladı. Daha sonra referandum sonucu anayasa tamamen yürürlüğü girdi. Kasım 1994 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde İmamali Rahman cumhurbaşkanlığına seçildi. Rahman, 1999 ve 2006 yıllarında yapılan seçimlerde de koltuğunu rakiplerine kaptırmadı.

SEÇİMLERİ YABANCI GÖZLEMCİLER TAKİP EDECEK

Tacikistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini yabancı gözlemciler takip edecek. 500 civarında yabancı gözlemci seçim öncesinde Tacikistan’a geldi. Merkez Seçim Komisyonu’nun haberine göre, en çok yabancı gözlemci Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) geldi. AGİT 182 gözlemci ile seçimleri takip ederken, Bağımsız Devletler Topluluğu Tacikistan'a 159 gözlemci gönderdi.

cihan

Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs