En Sıcak Konular

Çin sistemine 'veri güvenliği' eleştirisi

5 Kasım 2013 10:32 tsi
Çin sistemine 'veri güvenliği' eleştirisi NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı füze sistemleri konusunda eleştirilerde bulundu.

Brüksel'den Sertaç Aktan'ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin almayı planladığı Çin füze sistemleri konusunda bir gazetecinin 'Türkiye'yi ikna etme aşamasına gelebildiniz mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bu NATO'nun verebileceği bir karar değil. Bizim açımızdan bu ulusal düzeyde alınacak bir karar ve her hükümran ülke hangi askeri ekipmanları kullanacağı konusunda kendi karar verir. Bununla birlikte Türk tarafına alınan ekipmanların müttefik sistemlerle birlikte çalışması konusunun ne kadar önemli olduğunu da belirttik ve gerekli yetkililere de ilettik. Türk hükümeti, yetkilileri ve ordusu konunun öneminin biliyor."

Rasmussen böylelikle Türkiye son tercihi yapmadan önce bir kez daha dolaylı olarak Çin füzeleri ile ilgili mesajını Türk tarafına iletmiş oldu.

'Veri güvenliği açısından sakıncalı'

Türkiye'nin eylül ayında yapılan uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC şirketi kazanmıştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, konuyla ilgili ilk resmi açıklamasında, savunma sistemlerine ilişkin kararların ulusları ilgilendirdiğini, ancak satın alınan sistemlerin müttefik ülkelerle uyum içerisinde olmasının garanti altına alınması gerektiğini söylemişti.

Rasmussen, “Türkiye'nin bu karara bağlı kalmaması beklentisi içindeyim” dedi. Çok sayıda NATO diplomatı, Çinli bir şirketten satın alınacak sistemin, İttifak'ın hava savunma sistemine entegre edilmesinin veri güvenliği açısından sakınca yaratacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD de tepki göstermişti

ABD'de de benzer eleştirileri dile getirmişti. Amerikalı yetkililer, uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini kazanan CPMIEC şirketine yaptırım uygulandığı uyarısında bulunmuştu. Şirket ile sözleşme görüşmelerine başlanacak olmasında şirketin 3 milyar 400 milyon dolarla en ucuz teklifi vermesinin etkili olduğu belirtiliyor.

DW Türkçe

Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs