En Sıcak Konular

Yüzde yüz yerli İHA

5 Kasım 2013 09:25 tsi
Yüzde yüz yerli İHA TÜBİTAK desteğiyle güneş enerjisiyle çalışan yüzde yüz yerli İnsansız Hava Aracı geliştirildi.

TAN-100 adı verilen İHA'lar güneş enerjisi desteğiyle 120 dakika havada kalabiliyor. Keşif, gözlem ve haberleşme gibi ihtiyaçları karşılaması hedeflenen İHA'ların test uçuşları başarıyla gerçekleştirildi.
 
Ankara Bilkent Cyberpark Teknoloji Bölgesinde faaliyet gösteren TK3-Teknik, TÜBİTAK'ın sağladığı yaklaşık 200 bin TL'lik destekle, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Merkezi'nde güneş enerjisiyle çalışan insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.
 
Proje danışmanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, TAN-100 olarak adlandırdıkları yüzde yüz yerli İHA hakkında bilgi verdi. Kaynak, güneş enerjili İHA projesinde Türkiye'de sonuca ulaşan ilk firma olduklarını belirtti.
 
2 İHA HİZMETE HAZIR
 

Kaynak, 7 kişilik ekiple tamamladıkları projeyle elektrik motorlu ve enerjisinin yüzde 30'unu güneş enerjisinden sağlayan, ileri kompozit malzemeden yapılmış  2 adet İHA geliştirdiklerini kaydetti. İHA'ların uçuş testlerini başarıyla tamamladıklarını belirten Kaynak "Uçak Google Earth üzerine işaretlenen alanlara otomatik pilotla rahat bir şekilde ulaşabiliyor" dedi.
 
GECE UÇUŞU YAPABİLİR
 

İHA üzerinde halen geliştirme sürecinin devam ettiğini dile getiren Kaynak, azami kalkış ağırlığı 18 kg olan mevcut sistemin sadece batarya desteğiyle 90 dakika, güneş enerjisi destekli olarak 120 dakika havada kalabildiğini kaydetti.
 
İHA'ların şu anki haliyle sadece gündüz görüntüsü alabildiğini belirten Kaynak "İhtiyaca göre seçilecek yüksek çözünürlüklü kamera ve uzun menzilli haberleşme sistemleri vasıtasıyla gündüz depolanan enerjinin kullanımıyla geliştirilecek sistem gece de görüntü alabilir ve yer kontrol sisteminden anlık rota takibi yapılabilir" dedi.ifadelerini kullandı.
 
Atmosferde yolculuk için uygun
 
Prof. Dr. Ünver Kaynak, yüksek teknolojili panel kullanımıyla araçların yüzde 100 güneş enerjisinden beslenen şekle dönüştürülmesini hedeflediklerini kaydetti. Uzun menzilli İHA'lara TAI tarafından geliştirilen ANKA hava aracının güzel bir örnek olduğunu dile getiren Kaynak, "ANKA tasarım hedeflerine göre 12-18 saat havada kalabilir ve 30 bin fit yüksekliğe kadar çıkabilir. Eğer atmosferin daha üst tabakalarına çıkılmak isteniyorsa, dünyadaki benzerlerine paralel olarak gereken yatırım yapıldığında güneş veya hidrojen enerjisi kullanan sistemler buna en uygun imkânı vermektedir" diye sözlerini tamamladı.

Bugün



Bu haber 1,126 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs