En Sıcak Konular

Aytaç Paşa’ya Özkök'ten destek

5 Kasım 2013 09:09 tsi
Aytaç Paşa’ya Özkök'ten destek Balyoz darbe planı davası konusunda dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın yaptığı açıklamalara, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ten yanıt geldi.

Balyoz sanıklarının hedefi olan ve buna ‘Artık yeter’ diye isyan eden Yalman’a, komutanı olan dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök’ten destek geldi: Aytaç Paşa doğru söylemiş. Her şey ayan beyan ortada. Sanık avukatları, dava boyunca ‘cambaza bak’ havasıyla hareket etti

Özkök, davanın bir numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ı suçlayan Yalman’ın sözlerine  “Olay, Aytaç Paşa’nın söylediği gibidir. Zaten bu husus iddianamede de var” sözleriyle destek verdi.  

HADDİNİ AŞAN GAYRETKEŞLİK
 
Yalman yaptığı açıklamada, kendisini suçlayan sanıklar ve ailelerini eleştiren ancak, ‘silah arkadaşlarını incitmemek için acı içinde yaşamayı tercih ederek sustuğunu’ dile getirmiş,  2003’teki Balyoz seminerini düzenlediği iddia edilen eski 1. Ordu Komutanı Doğan’ı suçlayarak şunları söylemişti:
 
“Üç günlük seminerin bir gününde emrime aykırı olarak, EMASYA Planının görüşüldüğünü, seminere gönderdiğim müşahit generalden öğrendim. Bu seminer emre aykırı olarak yapılan, muaşeret kurallarına uymayan, amacını ve haddini aşan bir kahramanlık gösterisinden başka bir şey değildir.
 
Silahlı Kuvvetler içinde zaman, zaman yaşanan bir sorun olan ‘Ben daha çok vatanseverim, Cumhuriyetin değerlerini özellikle laikliği ve Atatürk’ün mirasını en iyi ben koruyabilirim’ kompleksi, bu plan seminerinde, askeri muaşeret kurallarını da hiçe sayarak uygulanmıştır. Bu nedenle icra edilen bu seminerin haddini ve maksadını aşan bir gayretkeşlik olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Yalman, emrine aykırı davranılması nedeniyle disiplin kurallarını işlettiğini vurgulamıştı. Yalman, konuyu yargıya intikal ettirmemesi konusunda ise örtülü biçimde Özkök’ü eleştirerek, “Seminerdeki ses kayıtlarını Genelkurmay Başkanından öğrendiğimi, ses kayıtlarını görmediğimi ve bu konuda hiç kimseden araştırma yapmamı istenmediğini özellikle belirtmek isterim. Esasen söz konusu ses kayıtları elime geçseydi karargâhım ile paylaşır, gerekli inceleme için hazırlıkları yapardım” demişti.

‘HER ŞEY AYAN BEYAN ORTADA’

Yalman’ın bu açıklamalarına Özkök’ten yanıt ve destek geldi. Milliyet’te yer alan habere göre Özkök, Yalman’ın açıklamalarıyla ilgili şöyle konuştu:

“Aytaç Paşa doğru söylemiş. Her şey ayan beyan ortada. Aytaç Paşa söylediklerinde haklı. Sanık avukatları, dava boyunca yarattıkları ‘cambaza bak’ havasıyla hareket ettiler.  Bazı şeyler gözden kaçırılmış oldu. Elbette silah arkadaşlarımızın acılarını, üzüntülerini paylaşıyoruz. Bunu her fırsatta ifade ettik. Ancak, bu hakaret etme, incitme, rencide etmek için gerekçe olmaz. Aytaç Paşa da bunu söylemiş. Sanık avukatları, beni ve Aytaç Paşa’yı öne sürerek, hep gündemde tutarak böyle bir hava yarattılar. Birbirimize karşı pozisyonlara sokmaya çalıştılar.”

Özkök, Yalman’ın, seminerin bir gününde emrine aykırı davranıldığı açıklaması için de “Olay Aytaç Paşa’nın söylediği gibidir. Zaten bu husus iddianamede de var. Ordu komutanını ikaz ettiği, yapma dediği, onun ‘yapacağım’ diye ısrar ettiği de var. Aytaç Paşa olayı söylediği gibi incelemiştir” dedi

‘NE İDÜĞÜ BELİRSİZ KAYIT’

Yalman’ın kendisini hedef alan ses kayıtlarını görmesi halinde konuyu yargıya intikal ettireceği ancak, kayıtları görmediği ve bu konuda kimsenin araştırma yapmasını da istemediği sözlerini de değerlendiren Özkök, “‘Emir almadım’ demiş, zaten bu düzeyde olaya bak, incele denir. O da incelemiş ve gereğini yapmış” diye konuştu.
 
Özkök, Milliyet’in, Yalman’ın “Bilgi olsaydı mahkemeye intikal ettirirdim” sözlerini anımsatarak yönelttiği “Siz neden ettirmediniz?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Bir ordu komutanı yasal yollarla elde edilmemiş, ne olduğu belli olmayan bir ses kaydıyla, dijital veriyle mahkemeye sevk edilmez. Ne idüğü belirsiz, gayri meşru bir kayıtla bir ordu komutanını mahkemeye sevk etmek olmazdı. Zaten delil de kabul edilmez.”

‘KİMİN TANIĞI OLACAĞIM?’

Özkök, sanıkların ve avukatlarının duruşmalarda tanık olmadıkları nedeniyle yönelttiği eleştirileri ise şöyle yanıtladı:

“Ben, savcı veya mahkeme davet ederse tanık olurum, dedim. Nitekim davet ettiklerinde de tanıklık yaptım. Hatta bir sanık avukatı bir soru sordu, mahkeme başkanı ‘konuyla ilgili değil isterseniz cevap vermeyebilirsiniz’ dedi. Ben ona rağmen cevap verdim ve cevabım ilgili mahkemeye gitti. Bu da benim tanıklık yapmaya istekli olduğumu gösterir.
 
Aytaç Paşa da tanıklık için uğraştı, başvurdu ancak davet etmediler. Sanık yakınlarının davetini ise kabul etmem uygun olmazdı. Nitekim mahkemede hazır bulunan eski Genelkurmay Başkanı ve komutanları mahkeme dinlemedi. Beni de dinlemezdi. Yargıtay da böyle karar verdi. Sonra ben hangi sanığın ve sanıkların tanığı olacağım. Bu da belli değil. Bu nedenle ben savcı veya mahkeme davet ederse giderim dedim.”

‘Asla kabul etmem’
 
Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, şunları söylemişti:

“Üç yıl devam eden, 5000 sahifelik iddianame ve yüzlerce insanın ifadesi ile vücut bulan karar sonunda, 327 kişinin 5276 yıllık ceza talebinin, şahsımın ifadesi ile değişebileceği şüphesi yaratmak insaf ile bağdaşmaz. 327 silah arkadaşımın mahkûmiyetinin sorumlusunun şahsım olduğu ima edilmek isteniyorsa, benim bunu kabul etmem mümkün değildir. Buna asla kabul edemem. Savunma avukatlarının CD ve diğer deliller ile ilgili görüşlerini saygı ile karşılıyorum.
 
Yıllarca hakkımda sistematik bir şekilde yapılan dedikodu ve menfi propaganda ile toplumun, hakkımda yanlış kanaat sahibi olması sağlanmıştır.”
 
TANIK OLMAK İSTEMİŞTİ

Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen Aytaç Yalman’ın Balyoz davasında ifade vermek istediğini doğruladı ve şöyle konuştu: “Bunun için çok çabaladığını biliyorum. Biz Aytaç Paşa’nın tanık olarak dinlenmesini talep etmiştik, ancak mahkeme reddetti. Aytaç Paşa da bize ‘Tanık olmak istiyorum, ancak kendiliğimden ortaya çıkmam uygun olmaz. Nasıl formül bulabiliriz?’ diye avukatıyla haber gönderdi. Bir araya geldik, 5 seçenek belirledik. Bunlardan biri hazırladığım sorulara Paşa’nın cevap vermesiydi. Yalman Paşa, bunu kabul etti. Soruları gönderdim. Ancak o arada Hilmi Özkök ifade verdi. Avukatlardan biri ‘Hükümete muhtıra verilmesini öneren kimdi?’ diye sordu. Özkök de ‘Aytaç Yalman’ diye cevap verdi. Sonra Yalman Paşa ile irtibatımız koptu, sorulara da cevap gelmedi.”
 

Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,542 µs