En Sıcak Konular

Marmaray ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı

5 Kasım 2013 08:50 tsi
Bakan Yıldırım Marmaray'ın ilk ön çalışmasını yaptıran ismi açıkladı.

Marmaray ile ilgili bilinmeyenler "Neler Oluyor" programında açıklandı.

TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken'in sorularını cevaplayan Binali Yıldırım, Marmaray ile ilgili ilk ön çalışmanın Turgut Özal döneminde yapıldığını açıkladı.
 
Binali Yıldırım, Marmaray'a bir hafta içinde yaklaşık 2 milyon kişinin bindiğini söyledi ve geçtiğimiz hafta açılan ve büyük izdiham yaşanan Marmaray ile ilgili bilinmeyenleri paylaştı.
 
Marmaray projesinin ilk ön çalışmasını Turgut Özal'ın yaptırdığını açıklayan Yıldırım, "İlk Somut adım 1987'de Özal döneminde araştırılıyor. Proje firmalarına ön fizibilite yaptırılıyor. Sonra tabii yaşanan olaylar malum, ilerleme sağlanamıyor ama yavaş yavaş Marmaray tüp geçit yapma projesi siyasetin gündemine gelmeye başlıyor. Bu projenin kredi çerçeve anlaşması yine koalisyon hükümeti döneminde hazine ile Japon ihracat kredi kuruluşu tarafından hazine ile çerçeve anlaşması imzalanıyor. 2000 yılında müşavirlik ihalesi yapılıyor. İhale yapıldıktan sonra şartname sözleşme taslakları ana projeler hazırlanıyor. İhale için ilana çıkılıyor. İlan safhasında biz göreve geldik. İptal etmedik. başlamış proje ihaleyi yaptık sonuçlandırdık." dedi.
 
Binali Yıldırım, Marmaray'da acil durum butonuna basılıp trenlerin durdurularak arıza varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.
 
"30 Ekim'de 2 defa, 2 Kasım'da 4 kez, 3 Kasım'da 2 defa. Toplam 8 kez tren acil durum freninin kolu çekilmiş. Kötü niyetli olunacağını düşünmüyorum. Olsa bile Marmaray fos çıktı işte olacağı buydu gibi bir yaygaraya lüzüm yok. işletmecilikte olabilir. Bunun iyi niyetle bağdaşır yanı yok."
 
Bir hafta içinde Marmaray ile yaklaşık 2 milyon kişinin seyahat ettiğini belirten Yıldırım, Marmaray'a kardeş tüp geçitin güzergahını açıkladı, projenin 2015 yılında tamamlanacağını söyledi.
 
"2015'de bitecek. Karacaahmet mezarlığı var karşısında Siyami Ersek Hastanesi var. Benzinciler var. Oradan girecek, Yenikapı'da balık hali var karşı tarafta. 5.5 kilometre deniz altında geçip çıkıyorsunuz."
 
Marmaray ile ilgili soruları cevaplayan Yıldırım, Ankara İstanbul Yüksek Hızlı treni ve Ankara Metroları ile ilgili de bilgi verdi.
 
"29 Ekimde test sürüşlerine başlayacağız dedik. Büyük projede 3 ay test sürüşü yapmamız lazım. Önümüzdeki yılın ocak şubatında açmayı düşünüyoruz. Ankara metroları da ocak şubatta açılıyor. Ankara metrosunu yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz."
 
Binali Yıldırım, Ankara Yüksek Hızlı Treni'nin hem ekspres hem de bazı noktalarda duraklayacak şekilde hizmet vereceğini söyledi.
 
Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ile ilgili bazı iddialara cevap verdi.
 
"Üçüncü havalimanı yapılırsa Avrupa'da transfer İstanbul'a kayacak. Kasıtlı haberler yaptıran var. Dünya bu krizin içinde iken para elde şişmiş iken böyle bir projeye vermeyip nereye verecekler. Bundan daha iyisi paranın turşusunu kurmak. Projeyi geciktirmeye çalışanlar var."

trthaber


Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs