En Sıcak Konular

Google, NSA'a sert çıktı

4 Kasım 2013 16:53 tsi
Google'ın İcra Heyeti Başkanı ve CEO'su Eric Schmidt, ABD hükümetinin şirketin veri merkezleri üzerinde casusluk yaptığını iddia eden haberlere karşı sert çıkarak kanıtlanması halinde böyle bir hareketin "ölçüyü aşmış" ve yasadışı olacağını belirtti.



Schmidt Pazar günü The Wall Street Journal Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Eğer doğruysa ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın Google'ın veri merkezlerini izlemesi gerçekten ölçüsüzlüktür. Organizasyonun doğru karar vermeden görevi doğrultusunda insanların gizliliğini ihlal etmesi kabul edilemez," dedi.

Schmidt, "Snowden'ın açıkladıkları bunun gayet mümkün olduğunu ve dahasının da olabileceğini anlamamızı sağladı." şeklinde konuştu. NSA'nın söz konusu açıklamaları internet devleri Facebook, Google ve Yahoo gibi birçok şirketi zan altında bırakmıştı. Google CEO'su ilk yaptığı açıklamada "Yıllardır casusluk faaliyetleri yapılıyor. Bu konuda bir yargıya varmak istemiyorum. Hükûmet kaynaklı casusluk toplumumuzun doğasında var" demişti.

Schmidt röportajda, güvenlik ve gizliliğin doğru dengesinin uygun izleme seviyesini bulmakta yattığını savundu.

Washington Post'un yayımladığı Snowden belgelerine göre NSA, internetin dev şirketleri Google ve Yahoo'nun dışarıya kapalı veri bağlantılarını inceleyerek her gün milyonlarca bilgiyi analiz ediyordu. NSA'in bu casusluk faaliyetini, fiber optik kablolara veya bilgisayar ağının diğer teçhizatına müdahale ederek gerçekleştirdiği ve doğrudan sunucuları hedef almadığı öne sürülüyor.

NSA'in topladığı veriler yazı, ses ve görüntüden ''üstveri''ye (metadata) kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alıyordu. NSA'in topladığı bilgileri Muscular (Kaslı) adlı bir programdan geçirerek eleyip incelediği bildiriliyor. Belgelerde NSA'in bu programı İngiltere'deki muadili GCHQ ile birlikte işlettiği söyleniyor.

Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,504 µs