En Sıcak Konular

Sayıştay raporlarına müdahale söz konusu olamaz

4 Kasım 2013 16:32 tsi
TBMM Başkanı Çiçek, Sayıştay raporlarının içeriğine TBMM Başkanlığı'nın müdahalesi olmadığını belirterek, "Sayıştay'ın Meclis ile bir vesayet ilişkisi söz konusu değil" dedi.

 TBMM Başkanı Cemil Çİçek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Meclis'in 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Çiçek, Meclis ve komisyonlarda herşeyin konuşulduğunu, bunun parlamentoların özelliği olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Her şeyi konuşacağız. Ama bir sorumluluk, bir görev, bir yetki, bir yükümlülük yükleyeceksek, o zaman konuştuğumuz konulara ilaveten  yürürlükteki mevzuatımıza bakmamız lazım. Bu işlerde yetkili olan kim? Sorumlu olan kim? Yetkili, görevli olanın görevi nerede başlıyor, yetkisi nerede başlıyor, nerede bitiyor? Buna da bakmamız gerekiyor. Keşke  şu İçtüzük yapılabilse de yine sizlerin telkiniyle, tavsiyesiyle bir kesin hesap komisyonu ayrıca kurulmuş olsa, belki bu işleri biraz daha...Dört arkadaşımız çalıştı buna kimsenin bir itiraz ettiği de yok. Ama henüz o kısım karara bağlanmadı. Bağlarlarsa ben de buna destek veririm. Dolayısıyla iki iş birbirine geçmemiş olur. Öyle olsaydı şimdi tartıştığımız konuyu kesin hesap komisyonunda 2014 bütçesiyle ilgili kısmı da bütçe komisyonunda konuşmuş olurduk. Bu kadar zaman kaybı da olmazdı. Belki bu tartışmalardan  böyle bir sonucu da çıkarabiliriz."

Öncelikle Meclis Başkanlığı, Sayıştay ilişkilerini bir yerli yerine oturtmak gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Şimdi 'filanca nerede, falanca niye bu işe müdahale etmiyor, niye bu işe karışmıyor, niye bu konuda bir şey söylemiyor?' Bunu siyaseten söyleyebiliriz. Bunda hiçbir mahsur yok. Ama sonuçta bunu söyleyecek olanın yetkisi var mı, yok mu? Bu işe müdahale yetkisi var mı, yok mu? Onu da eksik, yanlış kural  değişmediği sürece bu mevzuat çerçevesinde değerlendirmemiz gerekecektir" diye konuştu.

"TC'nin en saygın kurumlarından biri"

Hiç kimse veya organın kaynağını anayasadan almayan bir yetki kullanamayacağına işaret eden Çiçek, şunları söyledi:

"Demek ki birilerini sorumlu tutarken, birilerini göreve çağırırken kanunlarda,  anayasada, mevzuatımızda hükümler olacak. Yorum  yoluyla...Zaten Türkiye'deki tartışmaların önemli bir kısmı yorum yaparak. Size göre, bana göre tartışmaları sebebiyle hiçbir konuyu da doğru dürüst sonuca bağlayamıyoruz. Bu noktada da zorluk çekiyoruz. Anayasamıza göre Sayıştay, Meclis Başkanlığı ilişkisini bir netleştirmemiz gerekir. Sayıştay bir anayasal kuruluştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en eski ve en saygın kurumlarından bir tanesidir. Bugüne kadar da çok önemli hizmetler yapmıştır. Eksiği, yanlışı, fazlası zaten kendi bütçesi var. O geçmişte de konuşuldu, şimdi burada da konuşulacak. Ama Sayıştay'ın birkaç özelliği var. 2010'da çıkan yasa, önceki de öyle. 3. maddesinde 'işlevsel ve kurumsal olarak bağımsız bir organdır' diyor. Bağımsızlık söz konusu  olduğu zaman vesayet ilişkisi olmaz. Onun emrinde, bunun emrinde iş ve işlemlerine kimseyi karıştırmaz. Bir tek şey karışabilir. O da kendi mekanizması içinde yargı karışır. Yoksa bir vesayet ilişkisi Meclis ile söz konusu değil. Şimdi  yürütme maddesindeki 'bu kanunu Meclis başkanı yürütür' ifadesinden yola çıkarak  böylesine işlerine müdahale edebileceğimiz gibi bir yoruma götürülüyor. Bu doğru değil,  emsalleriyle doğru değil. Açın bakın Danıştay Kanunu'na  orada da 'Bakanlar Kurulu yürütür' diyor.  Danıştay'ın işine Bakanlar Kurulu'nun anayasa ve yasalar açısından karışma yetkisi var mı? Yargıtay'ın yasasına bakın orada da 'Bakanlar Kurulu yürütür' der. Bir başkasında 'Adalet Bakanı yürütür' der. Yürütüyor olması 'getir bakayım ne yapıyorsun, ne ediyorsun, bunu niye eksik yaptın, bunu niye fazla yaptın, az yaptın, çok yaptın.' Bunu deme yetkisi yok. Ama siz burada tartışabileceksiniz. Çünkü bu buraya geliyor. Eksiktir, fazladır evvela buradan bakmamız gerekiyor."

Sayıştay bağımsızdır

Sayıştay'ın yargı bölümünde yer aldığını, yaptığı işlemlerin bir bölümünün yargısal işlemler olduğunu belirten Çiçek, bu nedenle de zaten müdahale edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Çiçek, Sayıştay mensuplarının özlük haklarını Hakimler Kanunu'na  göre aldığını, hakim statüsünde olduklarını anımsattı.

Türkiye'de belli bir süreden beri gerek siyasetin gerekse görevi ve yetkisi olmayan insanların müdahale ederek devletin işleyişini zorlaştırmaması, yanlış bir kısım istikametlere sevketmemesi bakımından bağımsız kurullar oluştuduğunu belirten Çiçek, "Bağımsızlık  konusu siyaseten hoşumuza gitmese de birçok kurulu bağımsız hale getirdik. İşlerine siyaset karışıyor. 'Şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın' diyor. Ülkenin menfaatinden ziyade, iktidarın veya siyasi partinin çıkarı korunuyor gibi. Bu  manada da birçok bağımsız kurullar oluştuğu gibi Sayıştay esas itibariyle zaten bağımsızdır ve doğrusu da bağımsız olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bu yol göstericiliktir

Bunca yıllık devlet tecrübesi çerçevesinde raporlardaki ifadelerin bir kısmının yol gösterici olduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Bu kamu zararına sebebiyet vermediği, bir yolsuzluk olmadığı, bir menfaat söz konusu olmadığı için bir dahaki sefere şöyle yapın, şöyle yaparsanız uygun olur.) Bütün raporlarda vardır. 150 senedir vardır. Bu yol göstericiliktir. Kamu idaresini bir manada eğitmektir. Bu işleri benden çok daha iyi bilen arkadaşlarımız var. Kimseye akıl öğretecek halim yok. Ama bir kısmı da yolsuzluktur. 'Şurada şunu yaptın, şu zarara sebebiyet verdin, burada bunu yaptın, bu zarara sebebiyet verdin.' Şimdi yol göstericilik anlamındaki ifadeleri de yolsuzluk olarak kabul edersek, her şeyin üzerine atlarsak o zaman da  bu kamu görevlisine imza attıramazsınız, iş yaptıramazsınız. Kimse elini sıcaktan soğuğa vurmaz. 'Ne diye başımı belaya sokacağım' der. Onun için bu iki ince ayarı da hem Sayıştay yapıyor, yapmalı, hem de bizler yapmalıyız diye düşünüyorum."

Getirilmiş olan bu raporlarla ilgili olarak müdahale yetkileri olmadığına dikkati çeken Çiçek, "Bunun bilinmesi gerekir. Tartışma yapılır, müdahalesi  vardır veya yoktur o zaman yetki verirsiniz. Çünkü biz de neticede Anayasaya, İçtüzüğün 14. maddesine göre işlem yapıyoruz. Diğer bizi bağlayan yasalar neyse ona göre işlem yapıyoruz. Raporların içeriğine Meclis Başkanlığı'nın müdahalesi söz konusu olamaz. Bu başka bir yetki çatışmasına sebebiyet verir. Huzurunuza geldi bu raporlar. Elbette arkadaşlarımız bunu rapor olarak nitelemiyor olabilir. Bu onların takdiridir. Eksik, yanlış buluyor olabilir. Sonuçta bir karara varılacak. Belki bir yönüyle  bu eksiklikleri giderebilmek için, bu işleri biraz daha netleştirecek bir düzenleme yapmaktır. Oda yine Meclis'in işi" diye konuştu.

Hiçbir demokratik ülkede ihtilafların ilanihaye sürmeyeceğini ve bir karara bağlanacağını belirten Çiçek, kararı beğenmeyenlerle ilgili hukuktaki kanun, itiraz veya siyasi denetim yollarının gündeme geleceğini ifade etti. Çiçek, "Devlet çarkı da böyle işleyiverir. Arkadaşlarımızın görüşlerini saygıyla karşılarım. Geri kalan kısımları 'Sayıştay'ın hazırladığı rapor mudur, raporsa niye rapordur, değilse neden değildir, niye 3 satırdır, niye 3 sayfadır?' Onları biz bilemeyiz. Bilecek, izah edecek olan kurum budur" dedi.

Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs