En Sıcak Konular

Snowden manifesto yayınladı

4 Kasım 2013 11:01 tsi
Snowden manifesto yayınladı
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, Alman Der Spiegel’de “Gerçekler için Manifesto” başlığı ile yayınladığı metinde, açıkladığı bilgilerin yasal takip ve diğer alanlarda reformların gerekliliğini ortaya koyduğunu, bunların

Sızdırılan bilgilerin zararlı olmasından çok faydalı olduğunu savunan Snowden, “Toplum için faydaları ortada. Siyaset, denetim ve hukukta reform önerildi…” hatırlatmasında bulundu.

Küresel sorun olarak casuslukla ilgili küresel çözümler üretilmesi gerektirdiğini kaydeden Snowden, gizli servisler tarafından uygulanan “suçlu takip programlarının” açık toplum, kişisel gizlilik ve düşünce özgürlüğünü tehdit ettiğini savundu.

Vatandaşları kamu için önemli olan konularda bilgilerin gizlenmesine karşı mücadele etmeye davet eden Snowden, doğruları söyleyenlerin suç işlemediğini, ajanların siyaseti belirlememesi gerektiğini ifade etti.

“Bizim gözetleme programlarının sınırlanması ve insan haklarını korumak için ahlaki bir görevimiz var…” uyarısı yapan Snowden, hükümetin sızdırma aleyhine başlattığı kampanyanın bir hata olduğunu ve kamu yararına olmadığını vurguladı.

BERLİN-WASHİGNTON HATTINDA TANSİYON YÜKSEK

Alman yetkililer ise Şansölye Angela Merkel’in ABD tarafından dinlenildiği iddiaları ile ilgili araştırma için bir yıllık geçici siyasi sığınma hakkı ile Rusya’da bulunan Snowden’le irtibata geçti. Kremlin görüşmeye yeşil ışık yakarken, Snowden’in yurt dışına çıkması durumunda mevcut statüsünü kaybedeceğine dikkat çekiliyor.

Snowden’in Almanya’da resmi bir statü ile hakim karşısında ifade verme ihtimali ise Washignton’da endişelere neden oluyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov yaptığı değerlendirmede, “Snowden Rusya topraklarında geçici siyasi sığınma hakkı ile bulunuyor. İstediği kişi ile görüşebilir. Biz onu engelleyemeyiz.” dedi. Snowden’in Almanya’ya da gidebileceğine değinen Peskov, Rusya’ya geri dönmesi durumunda yeniden siyasi sığınma için başvuruda bulunması gerektiğini söyledi.

Bu arada Snowden’in af talebi Beyaz Saray ve Kongre İstihbarat Komiteleri’nin gündemlerinde olmadığı açıklandı. Beyaz Saray İletişim Direktörü Dan Pfeiffer bir televizyon programında yaptığı açıklamada, iki gün önce bir mektupla af talebinde bulunan Snowden’in ülkesine dönerek hakim karşısına çıkmasını istedi.

cihan
 



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,438 µs