En Sıcak Konular

1 milyar Euro'luk yerli atak

4 Kasım 2013 10:31 tsi
Avrupa Birliği normları dahilinde tırlara dijital takograf cihazı kullanma zorunluluğu getirilmesinin ardından Türkiye yerli ürün üretmek için harekete geçti.

1 milyon aracın cihazı kullanması durumunda cari açık 1 milyar Euro azalacak.
 
Türkiye tırlarının Avrupa ülkelerine giriş yapması için Avrupa Birliği tarafından zorunluluk haline getirilen dijital takograf cihazını pahalı satması üzerine Türkiye, yerli üretim dijital takograf cihazı için çalışma başlattı. Yüzde 75 ucuza mal edilen yerli takografın kullanılmasıyla cari açığın 1 milyar Euro azalması bekleniyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik gereğince 2014 yılından itibaren yurt içinde yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan 3.5 ton üzeri taşıma kapasitesine sahip kamyon ve kamyonetler ile 9 ve daha fazla yolcu taşıyan minibüs ve otobüslerin dijital takograf kullanması zorunlu olmuştu.
 
İleri teknolojiyle üretilecek
 
Yönetmelik sonrası geliştirilen yerli takograf ile Türkiye takograf üreten 5. ülkeden biri olacak. Türk malı dijital takografda AB normlarındaki standart takograf özelliklerinin dışında, GPS modülü ile anlık yer bilgilerinin sorgulanması, sesli uyarı modülü, sürücü davranışlarının izlenmesi gibi özelliklerin bulunması öngörülüyor. Sürücüler için kullanım kolaylığının en yüksek seviyede sağlanacağı takografda denetim otoriteleri için de uzaktan çıktı alma olanağı sağlanması planlanıyor. Sürücülerinin anlık verilerini saklamak zorunda olan firmalar için takografın uzaktan veri indirme özelliği ile maliyetli veri indirme çözümlerine gerek kalmayacak. Takografları değişecek yaklaşık 1 milyon araç ile yeni araçlarda kullanılacak ithal takografların maliyeti 1 milyar Euro olarak hesaplanıyor.

star


Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs