En Sıcak Konular

Sporda doping Meclis gündeminde

3 Kasım 2013 11:43 tsi
TBMM Genel Kurulu, haftaya spordaki doping olaylarını konuşarak başlayacak. Parti gruplarının verdiği dopingle ilgili araştırma önergeleri, 5 Kasım Salı günü Genel Kurul'da birleştirilerek görüşülecek.

Meclis, hem 2014 yılı bütçesi hem de gündemindeki diğer konular dolayısıyla yoğun bir haftaya giriyor.
 
TBMM Genel Kurulu, haftaya spordaki doping olaylarını konuşarak başlayacak. Parti gruplarının verdiği dopingle ilgili araştırma önergeleri, 5 Kasım Salı günü Genel Kurul'da birleştirilerek görüşülecek. Önergeler üzerinde konuşmaların ardından Araştırma Komisyonu'nun kurulması bekleniyor. 
 
Daha sonra Tüketicinin Korunması Kanun Tasarısı ele alınacak. 89 maddelik tasarı, temel kanun olarak üç bölüm halinde ele alınacak. Önemli düzenlemeler içeren tasarıya göre, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak. Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Bu hükme uymayan kuruluşlara 5 milyon lira ceza uygulanacak. 
 
Tasarıyla getirilen önemli bir düzenleme de her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılmasını yasaklıyor. Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilecek. Ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme, haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumak üzere Reklam Kurulu oluşturulacak.
 
Reklam ihlalleri için 200 bin liraya kadar ceza uygulanabilecek. Yiyecek taklidi olan ve özellikle çocuklar tarafından ağza alındığında ya da yutulduğunda zarar verebilecek ürünlerin pazarlaması yasak olacak.
 
Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün, taksitle satış sözleşmesinden de 7 gün içinde cayabilecek. Ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabi olacak. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıl olarak uygulanacak.
 
Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak. Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması ve tavsiye edilmesi yasak olacak.
 
Tasarıya göre, perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması zorunlu olacak. Tüketici, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi veya turun başlamadan önce iptal edilmesi hallerinde, sunulan alternatif bir turu kabul edebileceği gibi sözleşmeden dönme hakkına da sahip olacak.
 
Anayasa Mahkemesi ile ilgili düzenleme
 

Bu tasarının tamamlanması halinde "Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ele alınacak.
 
Tasarı; Anayasa Mahkemesi Vakfı'nın kurulması, raportörlerin bilgi ve tecrübelerini artırıp bilgi paylaşımında bulunabilmesi için yurt içi ve yurt dışında görevlendirilebilmesi, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na bağlı olarak Genel Sekreterlik biriminin kurulmasını içeriyor.
 
Bütçe maratonu
 
2014 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürecek.
 
Komisyon; yarın TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay, Kamu Denetçliği Kurumu, Başbakanlık, MİT, Milli Güvenlik Kurulu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Tanıtım Fonu Kurulu Sekreterliği'nin bütçeleri ele alınacak.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve RTÜK bütçeleri, 5 Kasım Salı günü görüşülecek.
 
Komisyon; 6 Kasım Çarşamba günü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Merkez Bankası ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 7 Kasım Perşembe günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu,  8 Kasım Cuma günü ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçeleri ele alınacak.

aa


Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs