En Sıcak Konular

'Kaos İsrail'in işine geldi'

2 Kasım 2013 09:49 tsi
'Kaos İsrail'in işine geldi' Son dönemde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zekeriya, Suriye ve Mısır başta olmak üzere bölgede yaşanan kaosun İsrail'in işine yaradığına işaret etti.

"İsrail Ortadoğu'nun süper gücü olmaya başladı." Bu saptama Time Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Farid Zekeriya'dan geldi. Zekeriya, NTV'de Panorama'da Suna Vidinli'nin sorularını cevapladı.

Son dönemde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zekeriya, Suriye ve Mısır başta olmak üzere bölgede yaşanan kaosun İsrail'in işine yaradığına işaret etti.

NTV'nin haberine göre İsrail'in her zamankinden daha güçlü bir pozisyona geldiğini kaydeden Zekeriya, şöyle konuştu:

"İsrail ordusunun 20 yıl önce savaş planı yaparken nelerden çekindiğini düşünelim. En büyük çekinceleri Mısır'daki güçlü ordu, Suriye'deki güçlü ordu ve Irak'taki güçlü orduydu. Bugün ise hepsi darmadığın.

İsrail bölgenin süper gücü olmaya başladı. Ekonomisi olağanüstü iyi giden İsrail'in gelir düzeyi bakımından bir Avrupa ülkesinden farkı yok. Ordusu en iyi teknolojiye sahip ve tam anlamıyla birinci dünya ordusu. Üstelik bütün düşmanları ya yenilmiş durumda ya da siyasi sıkıntı ve kaos içinde.

Bence İsrail için Sisi ya da Mursi'nin galip gelmesi o kadar da fark etmiyor. Yeter ki Mısır iç sorunlarından başını kaldıramasın. Suriye iç savaşın pençesinde, Irak ordusu paramparça. Yani günümüzde İsrail her zamankinden daha güçlü durumda.

İşte bu nedenle İsrail'in fırsatı değerlendirip Filistinliler ile barış yapma olanağı bulunuyor. Bunun tam zamanı. Barış için riski göze alma zamanı şimdi olmazsa ne zaman olabilir ki?"

'TÜRKİYE VE ABD HESAP HATASI YAPTI'

Zakaria, en büyük tehlikenin ise Suriye'deki Şii-Sünni geriliminin bölgeye yayılması olduğunu savundu.

ABD ve Türkiye'nin Esad rejiminin çökeceğini düşünerek hesap hatası yaptığını ifade eden Zekeriya, şunları dile getirdi:

"Suriye'deki Şii-Sünni geriliminin Lübnan gibi başka yerlere yayılması ciddi bir çekince. Genel anlamda bölgede büyük zorluklar çıkması muhtemel. Ama Ürdün ve Türkiye gibi bu sorunlarla mücadele eden ülkeleri desteklediğiniz sürece bu kontrol edilebilir kalacaktır.

Olayın yayılmasından en çok endişe duyduğum yer Irak. Çünkü Irak'ta son derece derin bir Şii-Sünni bölünmesi var. Bütün bunların sonunda iki taraf bir arada yaşamanın çözümünü bulacaktır. Bence Ortadoğu'nun geneli bu tür çatışmalardan uzaklaşmaya başladı.

Türkiye de ABD de Esad'ın çökeceğini düşünerek hesap hatası yaptı. Ama unutmamak gerek ki orada sadece Aleviler yok. Sonradan iktidara gelecek aşırı tutucu Sunni rejimlerden çekindikleri için mevcut rejimi destekleyen Kürtler de var."

Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs