En Sıcak Konular

'Bölgemizdeki en büyük tehdit...'

1 Kasım 2013 17:49 tsi
'Bölgemizdeki en büyük tehdit...' Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmış bölge haline getirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

 "Diyalog, silahsızlanma, bölgesel ve küresel güvenlik" başlığıyla Adile Sultan Sarayı'nda düzenlenen 60. Pugwash Bilim ve Uluslararası Konferansları'nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kitle imha silahlarının bertaraf edilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu silahları kim kullanırsa kullansın insanlığa karşı suç işlemiş olacağını belirtti.

Davutoğlu, Suriye ile eskiden iyi ilişkiler içinde olunduğunu hatırlatarak, ülkede kullanılan kimyasal silahlarla insanların öldüğünü, bu silahların kullanılmaması noktasında kararlı olduklarını anlattı.

Ülkelerin komşularındaki sıkıntılardan etkilendiğini aktaran Davutoğlu, "Ahşap evde yaşadığınızı düşünün. Sizin evinizde çıkan yangın, komşunuza da sıçrayacaktır. Komşularımızla sıfır sorun ve aktif dış politika... Yunanistan, Bulgaristan, Rusya ile 2. Dünya Savaşı sonrasında ciddi sıkıntılarımız vardı ama artık yok. İran, Irak, Gürcistan ile iyi ilişkilerimiz var. Ancak bu katliamlardan ötürü Suriye ile problemlerimiz var. Komşular birbirini anlamalıdır. İran ve Türkiye birbirini anlıyor. 1639 yılından bu yana sınırlarımız hiç değişmedi. Türkiye ile İran çok iyi komşularız" diye konuştu.

Bölgeler arasındaki ilişkileri vurgulamak istediğini, yeni bir bölgesel farkındalığın tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Orta Doğu'da bir kimyasal silah çıktığında Latin Amerika bunu tehdit olarak algılamaz. Ancak doğrudan tehdit bu coğrafyada yaşayan bütün ülkelere yansımaktadır. Bölgesel güvenlik bağlamı çok önemli. Çok kültürlü ve çok uluslu uyum, mezhepsel ve etnik çatışmaların önüne geçmek açısından çok önemli. Bölgemizdeki en büyük tehdit bu ve benzer istikamette gerçekleşen gerginlikler ve ihtilaflardır. Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmış bölge haline getirilmesi çok önemli. Bütün bölge ülkeleri bu kavramı benimsemeli ve artık geciktirmemeli. Bizler radyoaktif, kimyasal, nükleer silahların bu bögede yer almasını istemiyoruz. Hiçbir şekilde Orta Doğu'da kimyasal silahların varlığına göz yummamalıyız."

Davutoğlu, hangi mezhepten gelirse gelsin zorbaya karşı olduklarını ve mağdurun yanında yer aldıklarını belirterek, "Bölgemizde ateşle oynayanlar var. Bu tarz amaçları boşa çıkarmak için elimizden gelini yapacağız" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Nükleer silahların varlığı bizim için çok büyük bir tehdittir

İran Dışişleri Bakanı Muhammad Cevad Zarif de nükleer silahların varlığının çok büyük bir tehdit olduğunu belirterek, "İnsanoğlunun güvenliğinin karşısındaki en büyük tehdit, nükleer silahların ve kitle imha silahlarının varlığını sürdürmesidir. Nükleer silahların bertarafı bizim nihai hedefimiz olmalı, amacımız olmalı" dedi.

"Barışçıl amaçlar güdüyoruz"

İran'ın nükleer programında barışçıl amaçlar güttüğünü ifade eden Zarif, "İran nükleer silah programı amacını taşıyor düşüncesi yanlış olmakla birlikte tehlikelidir. Bu bizim güvenliğimizi zarara uğratır, bize zarar getirir. Bizler hiçbir şekilde güvenlik doktrinimizde nükleer silahlara yer vermiyoruz" şeklinde konuştu.

Misilleme amacıyla bile kimyasal silah kullanmadıklarını belirten Zarif, hiçbir şekilde nükleer silahların kullanımına yönelik girişimleri olmadığını anlattı.

"İran nükleer silah arayışında değil"

İran Dışişleri Bakanı Zarif, bir soru üzerine, İran'ın nükleer silah sahibi arayışında olmadığını kaydetti.

Mezhepsel ihtilafların büyük bir problem olduğunu, bu sorunların sadece Orta Doğu coğrafyasına indirgenemeyeceğini söyleyerek, "Mezhepselliğin ateşi Orta Doğu'da yakılacaksa bunun etkilerini kendi ülkeleri de kötü bir şekilde görecektir" dedi.

Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,920 µs