En Sıcak Konular

Çin füzesine karşı F-35 kartını açtılar

1 Kasım 2013 15:31 tsi
Çin füzesine karşı F-35 kartını açtılar Yüksek irtifa hava savunma sistemi için Çin'le ortak füze üretimi planlayan Türkiye'ye ABD ve NATO tarafından bir süredir sürdürülen baskı yeni bir aşamaya geçti.

Yeni Şafak'ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Türk tarafının, 'Çin'den alınmasına karşı iseniz o halde yeni teklif verin' önerisine karşı ABD, yeni bir bahane üreterek F-35 kartını devreye soktu.

Türkiye'nin Çin'den füze sistemiyle birlikte alacağı radarların Türkiye'ye entegre NATO radar sistemlerine 'virüs' bulaştıracağı iddiasında bulunan ABD tarafı, İsveç firması Saab ile bir süredir yürütülen 'milli savaş uçağı' projesine karşı da olumsuz tavır almaya başladı.

ABD, Türkiye'nin kendi savaş uçağını üretme hedefinin, içinde F-35'in de bulunduğu JSF projesine aykırı olduğunu iddia etti.

53 NATO RADARINA VİRÜS!

ABD'nin, Türkiye'ye yerleştirilecek FD-2000 model Çin füze sistemine 'Füzeler 52 adet NATO radarına bağlanacak. Çin füzelerinden casus yazılımlar sızabilir' diyerek karşı çıktığı öğrenildi. Çin'le üretilmesi planlanan füzelere karşı bir süredir kampanya yürüten ABD, yeni bir hamle yaparak 'İsveç'le birlikte savaş uçağı üretmeniz F-35 projesini riske sokar' mesajını Türkiye'ye iletti.

'UYGUN DÜŞMEZ' TEHDİDİ

Tüm zamanların en büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak nitelendirilen ve oluşturulan konsorsiyumun içinde Türkiye'nin de yeraldığı 'JSF' projesini ABD, şantaj unsuru olarak kullanıyor. Türkiye'nin Çin füzelerinde ısrar etmesi halinde, 'insanlı son uçak' olarak nitelenen F-35'lerin riske girebileceği mesajı ileten ABD, konsorsiyumda bulunan ülkelerin 'milli savaş uçağı' projeleri üzerinde çalışamayacağını iddia etti.

Bu konuda bir süredir diplomatik girişimde bulunduğu öğrenilen ABD ve NATO yetkililerinin, Türkiye'ye, 'JSF her türlü ihtiyacınızı karşılayabilir. Bunun üzerine yerli savaş uçağı üretmeye çalışmanız uygun düşmez' mesajını ilettiği kaydedildi.

YENİ UÇAK RAHATSIZLIĞI

Yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin üretimi JSF projesi kapsamında gerçekleşecek. Ortak bir konsorsiyumun yürüttüğü projede, ABD ve Türkiye'nin yanısıra İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka bulunuyor. Sözkonusu projenin tamamlanması durumunda Türkiye 100 savaş uçağı almayı planlıyor. Bunun dışında, milli savaş uçağını üretmeyi planlayan Türkiye, geçtiğimiz mart ayında İsveçli Saab firmasından bazı kritik yazılımlar satın almış ve TAİ mühendisleri de uçak prototipleri tasarlamıştı. Milli savaş uçağı için büyük bir aşama kaydeden Türkiye'ye, Çin'le birlikte füze üretmeyi tasarlamasından ötürü ABD tepkisi geldi. ABD, NATO kanalıyla ilettiği mesajda, 'yerli savaş uçağı ısrarının gereksiz olduğunu, F-35'lerin de tüm ihtiyacı karşılayabileceği iddiasında bulundu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir



Bu haber 1,573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs