En Sıcak Konular

''Hata 14 yıl sonra düzeltildi''

1 Kasım 2013 12:10 tsi
Merve Kavakçı'nın başörtüsü ile TBMM'ye girdiği 1999'da Fazilet Partisi Milletvekili olan Zeki Ünal, 14 sene sonra hatanın düzeltildiğini söyledi.

Merve Kavakçı'nın başörtüsü ile TBMM Genel Kurulu'na girdiği 1999'da Fazilet Partisi Milletvekili olan Zeki Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılında TBMM'deki yemin törenine başörtüsüyle girmesinin ardından tepki gören Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı'nın akrabası olduğunu belirtti. Merve Kavakçı'nın seçilmiş olmasına rağmen sırf başörtüsünden dolayı vatandaşlıktan çıkarıldığını, evlilik yoluyla vatandaş olmasına rağmen mağdur edildiğini söyledi.
 
4 kadın milletvekilinin dün  TBMM Genel Kurulu'nabaşörtüsü ile girdiğini hatırlatan Ünal, şöyle konuştu:
 
"Bu, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir dönüm noktasıdır. 14 sene sonra böyle bir hatanın düzeltilmesi, fevkalade memnuniyet verici bir olaydır. Başını kapatıp, mertçe inandıklarını yaşama hususundaki kararlarından dolayı bu milletvekillerini tebrik ediyorum. Açık olan milletvekillerini de verdikleri destekten dolayı tebrik ediyorum."
 
Bu AK Parti'nin bir zaferidir
 

Merve Kavakçı'nın o gün TBMM'de büyük bir tepki ile karşılaştığına, bugün ise benzer bir tepki olmadığına işaret eden Ünal, şunları söyledi:
 
"O günden bugüne çok şeyler değişti. Şunu kabul etmek lazım, Türkiye'de halk AK Parti'yi iktidar yaptı. AK Parti, öteden beri bu noktada hassasiyetini kamuoyu ile her zaman paylaşmıştır. Başörtüsünün yanında olduğunu, insanların inandıkları gibi yaşamaları gerektiğini sürekli vurgulamıştır. Bu, siyasi bir gücün, AK Parti'nin bir zaferidir. Siyasi bir gücün bir tecellisidir.
 
Bu siyasi gücün karşısında diğer partiler de gelişmişlerdir. 14 sene evvelki sosyal demokratlar ile bugünkü sosyal demokratlar artık farklı düşünüyorlar. İktidar olmanın yolunun artık halktan geçtiğini idrak etmeye başladılar. Dolayısıyla herhangi bir odağa sırtlarını dayamadan, sadece millete sırtını dayamak ve halkın gönlünü almak suretiyle iktidar olunabileceği hususundaki kanaatini onlar da pekiştirmiş oldular. AK Parti iktidar olmuştur ama diğer partiler de belli oranda olgunlaşmışlardır, demokratikleşme konusunda."
 
Türkiye siyasi olgunluğa erdi
 

Dönemin Fazilet Partisi Milletvekillerinden Şeref Malkoç ise Merve Kavakçı olayının bir talihsizlik, 28 Şubat'ın ürünü olduğunu söyledi.  Türkiye'nin böyle talihsiz bir olayı bir daha yaşamayacağını vurgulayan Malkoç, ülkenin o günden bu güne ise önemli bir değişim süreci yaşadığını dile getirdi.
 
Türkiye'nin "Siyasi olgunluğa" erdiğini vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:
 
"O dönemin üzerinde 28 Şubat'ın ve askeri vesayetin gölgesi vardı. Bu Sayın Başbakan Erdoğan ve AK Parti sayesinde askeri vesayetin gölgesi kalktı ve Türkiye normalleşmeye doğru gidiyor. Toplumda, sokakta, üniversitede varolan böşürtülü hanımefendinin TBMM'de olmasından da daha doğal, daha normal bir şey olamaz. Bu arada sadece toplum olgunlaşmadı. CHP'de önemli ölçüde olgunlaştı ve değişim geçirdi. Bunlar güzel şeyler.  Türkiye bundan sonra bu tür işlerle uğraşmayacak, çok daha güçlü olacak. Bu Türkiye için çok ciddi ve önemli bir kazanımdır.
 
28 Şubat generalleri yargının önünde
 

Bunda en büyük payın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve onunla beraber hizmet veren arkadaşları olduğunu belirten Malkoç, Türkiye'nin emeği geçenlere minnettar olduğunu bildirdi. Malkoç, "Merve Kavakçı olayı bir talihsizlikti bu tür teşebbüste bulunanları da millet siyasetten tasfiye etti, hukuken de yargının önüne çıkardı. O günün 28 Şubat generalleri yargının önünde, Merve Kavakçıya haddini bildirmeye çalışanlar siyasetçiler de Parlamento'nun dışındadır. Bu hem Türkiye için ibreti alem güzel bir olaydır bir daha tekrarlanmaması için de örnek bir olaydır. Bundan sonra hem kamuda hem parlamentoda başörtülü kadınların önünde siyasi, hukuki, sosyal bir engel kalmamıştır" açıklamasını yaptı.
 
Sabır imtihanı meyvesini verdi
 
Kapatılan Refah Partisi'nin Rize Milletvekili Şevki Yılmaz da "Merve Kavakçıyla başlayan sabır imtihanı, meyvesini verdi. Meclisteki şu tabloyu gördükten sonra, 'geçmiş yıllardaki mücadelelerime değdi' diyorum" dedi.
 
Yılmaz, milletvekillerinin başörtüleri ile meclise girmelerinin "çok geç kalınmış bir karar" olduğunu belirterek, "Allah'ın emrini yerine getirmekten daha doğal bir özgürlük olabilir mi? Şımarmıyoruz. Şükür namazı kılıyoruz" diye konuştu.
 
Yılmaz, bu mücadeleyi verenlerin yolunun açılmasını dilediklerini anlatarak, "Özellikle Merve Kavakçı kardeşimizin kovulduğu yere dönmesini, döndürülmesini iktidardan bekliyoruz" dedi.
 
CHP, halktan çekindiği için tepki göstermedi
 
Yılmaz, seçimlerin olmaması durumunda CHP'nin, Merve Kavakçı'ya gösterilen tepkinin aynısını 4 milletvekili için göstereceğini belirterek, CHP'nin halktan çekindiği için mecliste ciddi bir protesto eylemi yapmadığını savundu.

 

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs