En Sıcak Konular

İsrail Türkiye'ye gaz satmak istiyor

1 Kasım 2013 10:51 tsi
İsrail Türkiye'ye gaz satmak istiyor İsrail’de çıkan doğalgazı Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırmak isteyen Zorlu Holding görüşmelerine başladı.

Hidrokarbon aramalarının sonucunda önemli doğalgaz kaynaklarına ulaşan İsrail bu kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırmanın yollarını ararken, Zorlu Enerji ve Turcas, İsrailli şirketlerle birlikte bu kaynakları Türkiye'ye taşıyan boru hattının yapımı ve 10 milyar metreküplük gaz ithalatı için görüşmeler yürütüyor.

GAZDA İHRACATÇI OLDULAR

Enerji talebini karşılamakta zorluk çeken ve doğalgazda ithalata bağımlı olan İsrail, Leviathan ve Tamar sahalarında önemli gaz keşfi gerçekleştirmesinin ardından potansiyel bir ihracatçı konumuna geçmişti. Üst düzey bir yetkili, 'Zorlu Grubu, İsrail'den 10 milyar metreküp doğalgaz getirmek için görüşmeler yapıyor. Bu proje yavaş ilerliyor ancak ileride olumlu sonuçlanabilir' dedi.

EN İYİ GÜZERGAH TÜRKİYE'DEN


Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül ise Türkiye'nin İsrail gazı için çok iyi bir güzergah olduğunun altını çizerek, 'Hatta bunun en iyi güzergah olduğunu söyleyebilirim' dedi. Bazı kaynaklar, İsrail'de bir enerji santralinde yüzde 25 paya sahip durumdaki Zorlu Grubu'nun İsrail'den doğalgaz getirme konusunda daha şanslı olduğunu belirtiyor.

Boru hattının maliyeti 3,5 milyar dolar

İsrailli danışmanlık şirketi Eco Energy'nin CEO'su Amit Mor, diğer bir Türk şirketi Turcas'ın bu projeyle ilgilendiğini belirterek, hattın yapım maliyetinin 3,5 milyar doları bulabileceğini söyledi. İsrail gazını taşıması öngörülen hattın bir kısmının deniz altından geçmesi ve Türkiye'nin güneyinden başlayarak ortasına kadar ulaşması öngörülüyor. Mor, 'İsrail gazını boru hattı üzerinden ya da CNG olarak tankerlerle Türkiye'ye ihraç etmek ekonomik olarak en uygulanabilir seçenek' diye konuştu.

Yeni Şafak
 



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs