En Sıcak Konular

Gıda atıkları verimli toprağa dönüştürülüyor

1 Kasım 2013 10:18 tsi
Beykoz Belediyesi “Sıfır Atık” projesiyle meyve, sebze ve yemek atıklarını çöp yerine doğaya faydalı kompost malzeme olarak verimli bir toprağa dönüştürüyor.

Türkiye’de bir ilk olarak Beykoz’da kurulan Atık Yönetim Merkezi’nde organik atıkların yerinde dönüşümü ve yönetimi gerçekleştiriliyor. “Sıfır Atık” sloganıyla başlatılan geri dönüşüm projesiyle meyve, sebze ve yemek atıkları çöp yerine, doğaya faydalı kompost malzeme olarak toprağa dönüştürülüyor. Atıkları dönüştüren kompost makinesi ise çevreye hiçbir rahatsızlık ve koku vermiyor.

Meyve ve sebze atıklarını merkeze götüren Beykozlular, burada kendi ürettikleri kompost malzemeyle balkon ve bahçelerinde çiçek ve sebze yetiştiriyorlar. İlçe sakinleri tarafından merkeze getirilen diğer atık olan ambalaj, cam, pil, atık yağ ve elektronik atıkları ise burada ayrı konteynerlerde toplanarak geri dönüşüm için yetkili firma ve merkezlere gönderiliyor.

Merkezin tanıtımında konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Mayıs 2012’de başladığımız bu projede ilçe sakinlerimizin katılımı ve katkısıyla güzel neticeler aldık. Bu çalışma Avrupa Birliği çevre standartlarında bir çalışmadır. Her yaşayan varlığın mutlaka atık maddesi olacak. Mühim olan bu atıkların değerlendirilmesidir. Çöp deyip geçmeyin, geri dönüşüm ciddi bir tasarruftur. Eskiden yüzeyde 800 çöp konteyneri vardı. Büyük bir kısmını yer altına aldık, çevreyi de güzelleştirdik. Okullar da çöpün ayrıştırılmasını anlatıp çocuklarımıza geri dönüşüm alışkanlığını kazandıracağız. Hedefimiz ilçenin pırıl pırıl bir olması, bütün arzumuz ilçeyi daha temiz bir çehreye kavuşturmaktır." diye konuştu.

Atık Yönetim Merkezinde aylık 4 bin 50 kg ambalaj atığı toplanırken 950 kg organik atık da işlenerek komposta dönüştürülüyor.

cihan

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs