En Sıcak Konular

Şimşek'ten vergi kaçıranlara uyarı

1 Kasım 2013 08:26 tsi
Maliye Bakanı Şimşek, "Vergi kaçıranlara duyurulur. Göreceksiniz vergi kaçakçılığı ile mücadelede inanılmaz seviyelere çıkacağız" dedi.

5. İzmir İktisat Kongresi'nde "Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler" başlıklı oturumu yöneten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kamu maliyesinde ciddi iyileşmeler sağladığını, 10-11 yıl önce bütçe açığının milli gelire oranı çift hanelerdeyken 2012'de IMF tanımıyla bu açığın yüzde 0,3'e ulaştığını, neredeyse sıfıra yaklaşan bu oranın, OECD ortalamasının dörtte biri, Maastricht kriterinin ise üçte birinden az düzeyde olduğunu söyledi.
 
Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'de ciddi bir kayıtdışılık var. Evet doğrudur. 2002 yılında kayıt dışı istihdam toplam istihdamın yüzde 52'siydi. Bugün yüzde 38'e kadar düşürdük. Toplam kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 33'ler civarıydı, şimdi yüzde 26,5'a kadar düşürdük. Kayıtdışılıkla mücadelede epey mesafe katettik ama katedecek daha mesafe var. Genelde kayıtdışılık bir vergi kaybı olarak görülür ama bu çok eksik bir yaklaşımdır. Kayıtdışılık sadece haksız rekabet demek değildir. Aslında verimsiz bir ekonomi demektir. Kayıt dışı olduğunuz zaman yenilikçi olamıyorsunuz, ölçeği büyütemiyorsunuz, finansmana erişemiyorsunuz.
 
Kayıtdışılıkla mücadele terörle mücadeleden daha önemlidir, en az o kadar önemlidir. Kayıtdışılık da başlı başına bir terördür. Haksız rekabetin kaynağıdır. Diyeceksiniz ki madem bu kadar ağır konuşuyorsunuz ne yapıyorsunuz. Bizim Kayıtdışılıkla Mücadele Eylem Planımız var. Bunu samimi şekilde uyguluyoruz. Kayıt dışı istihdamın yüzde 52'den 38'e düşmesi muazzam bir mesafe. Avusturya'da Prof. Schneider'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye son 10 yılda kayıtdışılığı milli gelire oranla en hızlı azaltan ülke. Kayıt dışı ekonominin oranı şu anda yüzde 26,5. AB ortalaması yüzde 18,5 daha kat edecek çok mesafe var."
 
Vergi kaçıranlara uyarı
 

Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Şimşek, "Mevcut konutların tamamından, 2017'ye kadar bir enerji performans sertifikası alacağız. Belki ileride bunun üzerine bir emlak vergisi veya verimliliği teşvik edecek bir vergi sistemi düşünülebilir" dedi.
 
Herkes için bir kredi notu mekanizmasının altyapısını oluşturduklarını anlatan Şimşek, mali af niteliğindeki hiçbir yapılanmayı doğru bulmadığını, bunun vergi uyumunu bozduğunu ve toplumda adaletsizlik algısı doğurduğunu kaydetti.
 
Vergi oranlarının üç-beş ürün hariç kesinlikle yüksek olmadığını ifade eden Şimşek, "Vergi oranlarını indirmemizi bekliyorsanız, beklemeyin, indirmeyeceğiz" dedi. Vergi denetim kapasitesini, insan kaynağı açısından ciddi şekilde artırdıklarını ve teknolojiyi de kullandıklarını belirten Şimşek, "Vergi kaçıranlara duyurulur. Göreceksiniz vergi kaçakçılığı ile mücadelede inanılmaz seviyelere çıkacağız" diye konuştu.

trthaber


 

Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,313 µs