En Sıcak Konular

Erdoğan: Zihinlerdeki sınırların devam etmesi garabettir

30 Ekim 2013 21:13 tsi
Başbakan Erdoğan, "Avrupa ile tarihimiz bu kadar iç içe geçmişken, fiziken sınırlar biraz daha fazla ortadan kalkarken, zihinlerdeki sınırların halen devam ediyor olması açıkçası bir garabettir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Avrupa'nın tarihi iç içe geçmiştir. Avrupa'nın tarihi bu topraklarda şekillenmişken burayı Avrupa sınırları dışında tutmak akla ve mantığa olduğu kadar tarihi gerçeklere de tamamen terstir" dedi.
 
Efes Kongre Merkezi'nin açılışında konuşan Erdoğan, bundan sonraki süreçte uluslararası kongreler noktasında İzmir'in çekim alanı özelliğinin Aydın'a, Kuşadası'na doğru kayacağını ifade ederek, İzmir'in de bu adımı atmak durumunda olduğunu vurguladı.
 
Konumu, yakın çevresinde sahip olduğu ulaşım ve konaklama imkanlarıyla bu kongre merkezinin ülkeye, turizm sektörüne, büyük ölçekli toplantı organizasyonu ihtiyacı duyan her kuruluşa önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
 
"Zira artık Türkiye bir kongreler ülkesi olmuştur. İstanbul'da 2 tane 3 bin 500 kişilik kongre merkezimiz var. İnanır mısınız artık ihtiyaca cevap vermiyor ve şimdi yenilerinin arayışı içerisindeyiz. Şu anda İstanbul'un otelleri ihtiyaca cevap vermiyor. Ortalama doluluk oranı yüzde 85, buralarda ve fiyatlar İstanbul'da şu anda uçtu. Bir ara 85 dolarlara düşmüştü. Şimdi odalar maşallah benim bir komşu otel var da orada bakıyorum artık 7 binden bahsediyor. 'Bu çok insaf dışı değil mi' dedim, 'lüks hizmet veriyoruz ve gidiyor' dedi. Ben de iftihar duydum. Demek ki marifet iltifata tabi. Neresi olduğunu anladınız, biliyorsunuz. Demek oluyor."
 
Yılda 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes'in de cazibesinin kongre merkeziyle daha çok artacağını, yaygınlaşacağını belirten Erdoğan, bu tesisin aynı zamanda eldeki imkanların nasıl çok daha iyi, verimli kullanılacağı konusunda örnek olduğunu söyledi.
 
"Tek taraflı çıkar amacı gütmüyor"
 
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda samimi bir gayreti olduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin bu talebi tek taraflı bir çıkar elde etme amacı aslında gütmüyor. Biz her zaman ve her konuda olduğu gibi bu konuda da dostlarımızla birlikte kazanmak, onlarla birlikte yükselmek istiyoruz. Bizim Avrupa Birliği üyeliğimizin her iki tarafa da sağlayacağı ekonomik ve demokratik katkı yanında çok önemli başka faydalar da bulunuyor" diye konuştu.
 
"Avrupa üyelerinde yaşayan 6 milyon Türkiye kökenli insanımızla biz zaten şu anda AB içinde aktif olarak yer alıyoruz. Türkiye'nin tam üyeliği yarım kalan bu sürecin tamamlanması anlamına gelecektir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Bizim AB ile tek ortak yanımız elbette oradaki vatandaşlarımız, insanlarımız değil. Bugün Avrupa kültürü, Avrupa medeniyeti, Avrupa tarihine baktığınızda o tarih, kültür ve medeniyetin köklerinin bizim topraklarımızda olduğunu görürsünüz. İznik'ten Bergama'ya, Efes'ten Truva'ya kadar Avrupa'yı şekillendiren nice tarihi hadisenin bu topraklarda cereyan ettiğini görürsünüz. Avrupa kültüründe önemli yeri olan pek çok isim, Heredod gibi Homeros gibi Avrupa medeniyetinin mimarları bizim şu topraklarımızda yaşamış ve iz bırakmıştır. Bu örnekleri artırmak, çeşitlendirmek mümkün. Türkiye ile Avrupa'nın tarihi iç içe geçmiştir. Avrupa'nın tarihi bu topraklarda şekillenmişken burayı Avrupa sınırları dışında tutmak akla ve mantığa oduğu kadar tarihi gerçeklere de tamamen terstir."
 
"Fiziki sınırları da ortadan kaldırdık"
 

Küreselleşme süreci yanında gerçek anlamda fiziki sınırları da artık ortadan kaldırdıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
 
"Dün cumhuriyetimizin 90. yılında açtığımız Marmaray ile denizin altından kıtaları birleştirdik. Twitler atıyorlar, 'ecdadımız gemileri karadan yürüttü, şimdi de iktidarımız denizin altından vagonları yürütüyor' diye. Boğazdaki iki köprüyle deniz üzerinden kıtaları zaten birleştirmiştik. Şimdi inşaatı devam eden 3. köprü ile fiziki sınırları bir kez daha ortadan kaldıracağız. Boğaza inşa ettiğimiz bir başka tüp geçitle karayolu aracılığıyla iki kıtayı biraz daha birbirine yakınlaştırmış olacağız. Tarihimiz bu kadar iç içe geçmişken, fiziken sınırlar biraz daha fazla ortadan kalkarken, zihinlerdeki sınırların halen devam ediyor olması açıkçası bir garabettir. Dün Japon Başbakanı bir şey söyledi, 'herhalde bundan sonra şunu da yaparız' ne dedi, yani 'Tokyo, Pekin, İstanbul, Londra arasını birbirine bağlarız' dedi. Mesele bu. Demek ki oluyor. Her zaman bir lafım var, 'yol medeniyettir' diye. Biliyorsunuz yol kesmek tehlikeli bir şey, yol açacağız yol. Hem gönüllere yol açacağız, hem de fiziki yollar açacağız. Biz bunu yapıyoruz."
 
Cumhuriyet tarihinin 79 senesinde 6 bin 100 kilometre yol yapılırken, AK Parti iktidarının 11 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptığını anımsatan Erdoğan, "Farkımız bu. Biz sorunlarımızı çözerek geliştikçe, büyüdükçe, ekonomide ve demokraside hedeflerimize uygun adım atmaya devam ettikçe Avrupa'daki bu ayrımcı zihniyetin de üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bunun için durmadan duraksamadan kararlılıkla hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Bir çok yerde Batı'yı aşmış vaziyetteyiz"
 

Turizm için fiziki mekanların çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, bu fiziki mekanların yanında, otellerin de çok önem taşıdığına inandığını söyledi.
 
"Biz hakikaten otelcilik hizmetlerinde Batı'yı asla aratmıyoruz, bir çok yerde biz Batı'yı aşmış vaziyetteyiz" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
 
"Bu çerçevede turizm en iddialı olduğumuz, en avantajlı olduğumuz alanların başında geliyor. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında, 22 milyon olan ülkemize gelen turist sayısı, bu yılın aynı döneminde hamd olsun 24 milyona çıktı. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında, 16 milyar dolar olan turizm gelirimiz, bu yılın aynı döneminde 19 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlarla Türkiye, dünyada turizm gelirini en çok artıran üçüncü ülke konumunda bulunuyor. İnşallah kongre turizmi gibi, yayla, sağlık ve kaplıca turzmi gibi yeni destinasyonları güçlendirerek önümüzdeki dönemde bu rakamları çok daha yukarıya çıkartacak, çok daha artıracağız."
 
Efes Kongre Merkezi'nin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçenleri kutladı.

aa


Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs