En Sıcak Konular

''Türkiye sıra dışı başarılara imza attı''

30 Ekim 2013 19:30 tsi
''Türkiye sıra dışı başarılara imza attı''
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, 5. İzmir İktisat Kongresi'nin açılışına katılan Jim Yong Kim, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, "Son 10 yılda Türkiye'nin kaydettiği makroekonomik gelişmelere bakacak olursak sıra dışı başarılara imza atılmış durumda" dedi.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, son 10 yılda Türkiye'nin makroekonomi açısından sıra dışı başarılara imza attığını söyledi.
 
Swissotel Grand Efes'te başlayan 5. İzmir İktisat Kongresi'nin açılışına katılan Jim Yong Kim, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
"Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşabilecek mi?" sorusu üzerine Jim Yong Kim, şöyle konuştu:
 
"Son 10 yılda Türkiye'nin kaydettiği makroekonomik gelişmelere bakacak olursak sıra dışı başarılara imza atılmış durumda. Türkiye'deki büyüme stratejisinin kredibilitesi çok yüksek aynı zamanda altyapı ve beşeri sermayede de gelişme kaydedebilecek yatırımların yapılması planlanıyor. Türk Hükümeti ile yaptığımız görüşmelerde karşı karşıya bulunan zorluk alanlarında son derece önemli kararlar aldıklarını görüyoruz. Bunlardan birincisi kadınların işgücüne katılımının arttırılması, ikincisi genç nüfusun sahip olduğu beceri ve bilginin güncellenmesi ve ihtiyaç duyulan alanlara çekilmesidir. Bunun içinde teknik eğitimin kalitesi yükseltilmesi gibi konular var. Türkiye'deki gidişatın iyi olması gibi eminiz ki mevcut hükümet gerçekleştireceği politikalarla gelecekte bütün bunların altından kalkacaktır, buna inancımız tamdır."
 
Lübnan sorusu
 
Lübnan'daki mülteci sorununu da değerlendiren Jim Yong Kim, Lübnan hükümetinin talebi üzerine konuyla ilgili bir rapor hazırladıklarını söyledi.
 
Normal şartlar altında 1 yılda tamamlanabilecek raporu 4 haftada bitirdiklerini ifade eden Kim, sonuçların çok çarpıcı ve son derece olumsuz neticeleri ortaya koyduğunu dile getirdi.
 
Durumun Lübnan ekonomisi üzerindeki etkisinin büyük olduğuna değinen Jim Yong Kim, şunları kaydetti:
 
"Ülkede işsizliğin mülteci sorunu nedeniyle yüzde 11'lerden yüzde 22'lere çıktığını gördük. Lübnan şu anda Dünya Bankası'ndan borç alma limitlerini doldurmuş vaziyette ama uluslararası camiaya çağrı yaparak Lübnan'a yardımcı olmaları ve bonkör davranmaları gerektiğini söylüyoruz. Çünkü Lübnan son derece ciddi bir risk altında. Temel hayati unsurlarda yardım alamayacak olur ise şu anda yardım ve destek verebilmesi sınırlı, kendisi tehdit altında kalacak."
 
Dünya Bankası'nın yoksul ülkeler için sağladığı IDA fonlarına ilişkin olarak da açıklama yapan Kim, şöyle konuştu:
 
"Her 3 yılda bir fonların yenilenmesi söz konusu. En yoksul ülkeler için emre amade kılınmış fonlar. Yeni tutarların belirlenmesi için müzakareler devam ediyor. En büyük savımız da IDA fonlarının bir ülkenin yapabileceği en büyük yatırımların başında gelmesidir. Çünkü gerçekten de yatırılan kaynağın geri dönüşü, politik etkisi ve yoksul ülkelerin insan hayatına sağladığı olumlu etkiler açısından en iyi yatırım niteliğini taşıyor. Buna güvenerek olumlu gelişmeler yaşanacağını düşünüyoruz."

aa


Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs