En Sıcak Konular

Maliki ABD'den beklentilerini NYT'ye yazdı!

30 Ekim 2013 16:47 tsi
Gidecek çok yolları olduğunu, bunu da ABD ile birlikte yürümek istediklerini söyleyen Maliki, 'Suriye politikamız da artık yaklaştı' dedi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, The New York Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden ve halkından kendilerine destek vermelerini ve sabırlı olmalarını istedi. Ülkesinde her gün yaşanan 'terör saldırılarını' anlatan Maliki, bunun ABD'de olması durumunda Amerikalılar'ın nasıl bir tepki vereceklerini sordu.

Irak'ta terör saldırıları düzenleyen El Kaide ve diğer grupların Amerika’nın da düşmanı olduğunu söyleyen Maliki, Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede; terör mücadele, Suriye’de yaşanan savaş, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların yaygınlaşmasının bölgede yaratacağı tehlike gibi bölgesel güvenlik konularını konuşacağını belirtti. Maliki ABD ile Irak arasında "daha derin güvenlik işbirliği" teklif edeceğini de ekledi.

Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin ardından yaşanan saldırılara rağmen ABD askeri değil, "savunma sistemlerini güçlendirmesi için gerekli ekipman desteği" istediklerini söyleyen Irak başbakanı "ABD'nin yardım için yaptıkları büyük fedakarlıklar için minnettar olduklarını" vurguladı.

İlk dönemde bazı farklılıklar olmasına rağmen Amerika ve Irak’ın Suriye politikasının birbirine yaklaştığını savunan Maliki, Suriye’nin kimyasal silahlarının yokedilmesi anlaşmasından memnun olduklarını,bu silahların "terörist gruplarının eline geçmesi durumunda en büyük tehdidin Irak’a yönelik olduğunu" belirtti.

Maliki Irak’ın "terör saldırıları ve barışçı gösteriler arasındaki farklılığı anladığını" da iddia ederk hükümetinin "barışçı gösterilere işbirliği ve diyalog anlayışı ile yaklaştığını" iddia etti. Ülkesinin ekonomik anlamda büyüdüğünü ve petrol üretiminin arttığını da söyleyen Irak başbakanı, gelirin "altyapı, eğitim ve sağlık" yatırımlarına aktarıldığını yazdı.

Irak’ın "demokratik yapısı olan yeni bir ülke olduğunu" savunan Maliki, daha fazla "eğitim, deneyime ve sabra" ihtiyaç duyduklarını belirtti. Iraklı lider yazısını "güvenlik, demokrasi ve refah yolunda ilerliyoruz. Gidecek çok yolumuz var, bu yolu ABD ile yürümek istiyoruz" ifadesiyle bitirdi.

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs