En Sıcak Konular

Japonya Başbakanı niye geldi?

30 Ekim 2013 08:37 tsi
Japonya Başbakanı niye geldi? Japon yetkililer, Başbakan Abe’nin Türkiye ziyaretinin perde arkasını anlattı.

Türkiye ziyareti sırasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye eşlik eden Kabine Sekreteri Tomohiko Taniguchi ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kuni Sato, bir grup Türk gazeteci ile önceki akşam bir araya geldi. Japon yetkililer, Başbakan Abe’nin Türkiye ziyaretinin “kişisel” nedenlerle gerçekleştiğini anlattı.

Sato, Abe’nin Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı “özel bir sevgisi” olduğunu söylerken Taniguchi bu ziyaretin temelinin 2020 Olimpiyat Oyunları için Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleşen buluşmada atıldığını söyledi. Taniguchi’nin aktardıklarına göre, iki başbakan, Abe’nin geçen mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında olimpiyatlarda kaybeden tarafın kazanana iyi dileklerini sunacağı konusunda birbirlerine söz verdi.

Taniguchi, kazanan kentin Tokyo olduğu açıklandığında Erdoğan’ın yerinden kalkıp Abe’nin yanına gittiğini hatırlattı. Erdoğan’ın Abe’yi “sevgi dolu bir şekilde kucakladığını” belirten Taniguchi’ye göre, Japonya Başbakanı bu hareket karşısında “çok duygulandı.” Erdoğan, Buenos Aires’te Abe’ye Marmaray açılışına gelmesi konusunda ısrar etti, bu projenin ne kadar önemli olacağını anlattı. Erdoğan’a verdiği sözü tutmak isteyen Abe ise o günün ardından sürekli “İstanbul’a gitmeliyim” dedi.
 
Milliyet'te yer alan habere göre; Taniguchi, Abe’nin de bu geziyi “kişisel” bir ziyaret olarak gördüğünü aktardı. Taniguchi, Marmaray’ın Marmara’daki fay hattına yakınlığı nedeniyle dile getirilen endişelerin ise yersiz olduğunu söyledi. İnşaatın 2004’te başladığını hatırlatan Kabine Sekreteri, “Bu süre içinde bu konunun değerlendirmeye alındığından herkes emin olabilir. Japonya’da onlarca sualtı geçiti bulunuyor. Bunlar depremlerde en güvenli hissedilen yerler” dedi. 


Bu haber 1,602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs