En Sıcak Konular

Atina’dan itiraf: Ankara’yı dinledik

30 Ekim 2013 08:32 tsi
Atina’dan itiraf: Ankara’yı dinledik Yunanistan’ın eski dışişleri bakanı Theodoros Pangalos, görevde olduğu dönemde Yunanistan Milli Istihbarat Teşkilatı’nın (EYP) “ABD’nin Atina ve Ankara Büyükelçisi’ni dinlediği” itirafında bulundu.

Yunanistan’da 1990’larda dışişleri bakanlığı yapan Taniguchi Pangalos, dinleme faaliyetlerinin normal olduğunu söyledi. ABD’nin Ankara ve Atina elçilerinin küfürlü konuşmaları da Yunan istihbaratı tarafından kaydedilmiş...

Yunan radyosu To Vima’ya konuşan Pangalos’un açıklamaları ülkede bomba etkisi yaptı. Milliyet'te yer alan habere göre; ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) müttefik ülkelerin liderlerini dinlemesiyle ilgili soruları yanıtlayan Pangalos, “kendilerinin de dinleme yaptıklarını” söyledi.

“EYP’in ABD’nin Ankara ve Atina büyükelçiliklerini cihazlarla izlediğini ve görüşmeleri bantlara kaydettiğini” söyleyen Pangalos, “Elimde kahvem ve simidimle ofisime gittiğim her sefer, masamın üzerinde yığınla kâğıt bulunuyordu. Bana her şeyi değil, sadece beni ilgilendirenleri gönderiyorlardı” dedi.

‘O... çocuğu ne yapıyor?’
 
“Esasında çok ciddi bir şey öğrendiğim yoktu” diye devam eden eski bakan, “Çünkü konuştukları şeyleri zaten biliyordum. Sadece bazen Amerikan Büyükelçisi’nin Ankara’daki meslektaşına ‘Bu o... çocuğu Pangalos da ne yapıyor?’ ve ona verilen ‘Bu o... çocuğu bugün beni aradı’ sözlerini duymak eylenceliydi. Dostane insanlar. Kimsenin beni dinlemediğini bildiğim veya sandığım zamanlarda ben de bazı Amerikalılar için meslektaşlarımla benzer şekilde konuşuyordum. Konuşmanın genel içeriğini biliyorduk. Analizlerimi yapmıştık ve biliyordum” diye konuştu.

‘Tabii ki de casusluk’

Dinlemelerin yasal olup olmadığı ile ilgili ise Pangalos, “Şaka mı yapıyorsunuz? Bu soru da ne? Tabii ki de casusluk yapıyorlardı ve bunu büyük başarıyla yapıyorlardı. Sadece Dışişleri Bakanı’na mı bu dinlemeleri gönderiyorlardı? Tabii ki de her hükümette dört şahıs var. Başbakan, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve EYP Sorumlusu, ki bu zaman zaman Dışişleri Bakanı da olabiliyor” cevabını verdi.
 
Pangalos, 1996-99 yılları arasında Yunanistan Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Yunanlı eski bakanın iddiası doğru ise, 1996-2000 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevlerinde bulunan Marc Grossman (1994-97) ile Mark Parris (1997-2000) dinlenmiş oluyor.



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs