En Sıcak Konular

TCMB faizi değiştirmedi

23 Ekim 2013 15:13 tsi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi.

Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.

Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,50'de, borç verme faiz oranı yüzde 7,75'te ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'te sabit bıraktı.

Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0'da, borç verme faiz oranı yüzde 10,25'de sabit bırakıldı.

"Kredi büyümesi makul düzeylere gelecek"

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu gösterdiği belirtilerek, "Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir" denildi.

Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesinin beklendiği kaydedilen duyuruda, son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği ve bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ifade edildi.

Duyuruda, Kurul'un, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasında sağlanan öngörülebilirliğin sürdürülmesinin önemli olduğu değerlendirilmiştir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Merkez Bankası'nın 2013 yılbaşından bu yana uyguladığı bir hafta vadeli repo faiz oranları şöyle:
Tarih     Değişim     Politika Faizi
22.Oca           5,50
19.Şub           5,50
26.Mar           5,50
16.Nis     0,50     5,00
16.May     0,50     4,50
18.Haz           4,50
23.Tem           4,50
20.Ağu           4,50
17.Eyl           4,50
23.Eki           4,50

Merkez Bankası'nın 2013 yıl başından bu yana uyguladığı kısa vadeli faiz oranları şöyle:
Tarih     Borçlanma Faiz Oranı      Borç Verme Faiz Oranı
22.Oca     4,75     8,75
19.Şub     4,50     8,50
26.Mar     4,50     7,50
16.Nis     4,00     7,00
16.May     3,50     6,50
18.Haz     3,50     6,50
23.Tem     3,50     7,25
20.Ağu     3,50     7,75
17.Eyl     3,50     7,75
23.Eki     3,50     7,75

AA



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs