En Sıcak Konular

BDP ve DTK'ya eleştiriler

23 Ekim 2013 14:45 tsi
BDP ve DTK'ya eleştiriler BDP Diyarbakır Milletvekili Tan, "Marjinal" olarak nitelendirdiği Türk soluyla birleşen BDP'yi eleştirirken; DTK'yı da BDP'yi İslami kesimden uzak tutmakla suçladı

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) TBMM Grubu üyesi Altan Tan, partisinin yerel seçimlerdeki politikasını keskin ifadelerle eleştirdi. BDP içindeki Türk milletvekilleri ile bazı Kürt milletvekillerinin ayrılarak birlikte kurmaya çalıştıkları HDP'yi "marjinal" kalmakla suçlayan Altan Tan, Demokratik Toplum Kongresi(DTK)'ni ise İslami kesim ile BDP'nin "sıhhatlı bir ilişki" kurmasını engellemekle eleştirdi.

BBC Türkçe'ye konuşan Tan, BDP'nin gelecek yıl yapılacak seçimlerde HDP adaylarını destekleme kararının yanlış olduğunu ve birçok milletvekilinin de toplantılarda bu yöndeki "endişelerini" dile getirdiklerini söyledi.

HDP'nin hafta sonu yapacağı kongrede, BDP'li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder'in bu yeni partiye katılması bekleniyor. BDP'nin merkezinde olduğu ittifağın desteğiyle İstanbul'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Emek Partisi eski Genel Başkanı Levent Tüzel ile siyasi yasaklarının kalkması için gün sayan Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün de  HDP'ye katılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

TAN, HDP'Yİ MARJİNAL KALMAKLA SUÇLADI

Tan, HDP'yi şöyle nitelendirdi: "Bu işi yürüten arkadaşlarımız sadece marjinal solla sınırlı kaldılar Türkiye'de. Bu marjinal solun önemli bir kısmı da dinle, İslam'la barışık değil. Kürt İslamcılar da bunlara sıcak bakmıyor, Türkiyeli Müslümanlar da sıcak bakmıyor. Hatta liberal çevrelerle bile bu marjinal solun arası iyi değil. Dolayısıyla, HDP projesi bütün liberal demokratları, Müslüman demokratları, Kürt halkının büyük bir kısmını içine alması gereken bir projeyken, maalesef sadece marjinal Türk soluyla sınırlı kalan, kadük, dar bir proje haline geldi."

Tan, kendisine göre BDP'nin izlemesi gereken yoluysa şöyle tarif etti: "Bize göre, doğru olan proje önce, hâlâ Kürtlerin yarısının oy verdiği AK Parti'ye giden oylarımızı geri alacak; Türkiye'deki liberalleri, demokratları, sosyal demokratları kucaklayacak bir geniş proje olmalı. Onun için ben, İmralı'dan gelen 'Türkiyelileşmek' perspektifinin doğru olduğuna inanıyorum ama yapılanın, şu anki uygulamanın ona aykırı olduğunu ve dar bir proje olduğunu söylüyorum."

"DTK İSLAMİ KESİMLE İLİŞKİYİ ENGELLİYOR"

Öcalan'ın "gerçek Müslümanların, demokrat düşünen Müslümanların katkısını alabilecek bir yol açılmasını" istediğini belirten Tan; Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'ün Eş Başkanları olduğu DTK'nın ise bunu engellediğini iddia etti. Tan, DTK içindeki "bir grup kişinin", İslami kesimle sıhhatli bir ilişki kurulmasını engellediğini savunarak şunları söyledi: "Onların kafasında şu var: Türkiye Cumhuriyeti nasıl Diyanet İşleri'ni kontrol ediyorsa biz de kendimize göre bir İslamcılık ortaya koyalım, kontrol edebileceğimiz Müslümanlarla, İslamcılarla ittifaka girelim ve mümkünse bunları da bir süre sonra PKK'lileştirelim. Bu yanlış bir proje. Herkesin PKK'li olmasına gerek yok; adam İslamcı olur, demokrat olur, senden farklı düşünür ama Kürtlerin hak ve hukuk mücadelesine destek verir; Kürt olarak da verir, Türk olarak da verir."

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,567 µs