En Sıcak Konular

Rusya ve Çin'den işbirliği atılımı

22 Ekim 2013 15:32 tsi
Rusya ve Çin'den işbirliği atılımı Çin'in başkenti Pekin'de yapılan 18'inci Çin-Rusya Başbakanlar toplantısının ardından taraflar arasında 21 alanda işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin Büyük Halk Salonu'nda yapılan toplantıların ardından Çin Başbakanı Li Kıçiang, Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev ile görüşmelerini tam bir başarı olarak niteleyerek, ikili stratejik işbirliğinin artırılması yönünde birçok konuda uzlaşma oluştuğunu belirtti.

Başbakan Li, tarafların 21 ikili işbirliği anlaşmasına imza attığını ifade ederek, BMGK'nin iki daimi üyesi olan Çin ve Rusya'nın işbirliğinin Asya, Avrupa ve dünya açısından hayati öneme haiz olduğunu söyledi.

"Güçlü bir Çin-Rusya işbirliğinin karmaşık uluslararası durumlardaki önemine" dikkati çeken Li, bunun dünya ekonomisi toparlanırken uluslararası ve bölgesel duruma katkı yapacağını ifade etti.

Rusya Başbakanı Medvedev de tarafların yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarındaki işbirliğini güçlendirmeye karar verdiklerini belirterek, karşılıklı yatırımı artırarak, işbirliğini güçlendireceklerine işaret etti.


-Enerji-

Görüşmelerde ekonomi, yatırım ortaklığı, enerji kaynakları, nükleer enerji ve uluslararası ilişkilerin yanı sıra Rusya doğalgazı ve petrolünün alımına ilişkin fiyat konusunun da gündeme geldiği ifade edildi.

Çin ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin "amiral gemisinin" enerji olduğunun altını çizen Medvedev, imzalanan anlaşmaların kısa zamanda uygulanmasını ve üzerinde halen görüşülen doğalgaz gibi projelerde kısa zamanda anlaşmaya varılmasını ümit ettiğini söyledi.

Medvedev ayrıca, havacılık alanındaki üretim, nükleer enerji ve enerji üretimi alanlarına da vurgu yaparak, iki ülke ilişkilerinin en yüksek düzeye ulaştığını ifade etti.

İlişkilerin bu düzeye gelmesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen Medvedev, iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolarla sınırlandırılmayacağını, hacmin 200 milyar dolara yükseleceğini söyledi.


-İnternet kullanıcılarıyla görüşme-

Çin Başbakanı ile görüşmesinin ardından Medvedev, Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft aracılığıyla Çin'e her yıl ek olarak 10 milyon ton ham petrol sağlayacaklarını belirterek, bunun 10 yılda 100 milyon ton ham petrol anlamına geleceğini ve 85 milyar ABD doları değerinde olduğunu söyledi.

Bu rakamın "Çin bile olsa, her ülke için büyük bir para olduğunu" belirten Medvedev, bu durumun taraflar arasındaki yüksek ve yeni bir seviyeye ulaşmış işbirliğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Çin ve Rusya Başbakanlarının görüştüğü toplantılarda iki ülke arasındaki öğrenci değişimi konusunun da görüşüldüğü belirtilirken, tarafların yılda karşılıklı 10 bin öğrenci göndereceği kaydedildi.

Tarafların ayrıca, kültür, kamu sağlığı, spor, turizm ve medya alanlarında da birçok değişim programı yapacağı ifade edilirken, eğitim, sağlık ve gümrük gibi birçok alanda anlaşma imzalandı.

Çin-Rusya arasında bu yıl 18'incisi yapılan başbakanlar toplantısı ilk kez 1996'nın Kasım ayında iki ülke arasındaki işbirliğini genişletmek için başlatılmıştı.

Bloomberg



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs