En Sıcak Konular

'Türkiye'ye Kürtçe öğretmeni gönderebiliriz'

22 Ekim 2013 14:48 tsi
'Türkiye'ye Kürtçe öğretmeni gönderebiliriz' Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı, Türkiye'de anadilde eğitimin önünün açılması üzerine talep edilmesi halinde tecrübeli Kürtçe öğretmeni gönderebileceklerini söyledi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı İsmet Muhammed, Türkiye'nin istemesi halinde tecrübe sahibi Kürtçe öğretmenleri göndermeye hazır olduklarını söyledi. İsmet Muhammed, Türkiye'de açıklanan demokratikleşme paketinde yer alan anadilde eğitim ilgili konuyu değerlendirdi.

Muhammed, eğitimde anadilin önemine vurgu yaptı. Muhammed, anadilini iyi öğrenmenin, anadilinden eğitim görmekten daha öncelikli ve daha önemli olduğunu ifade etti.

"Artık bütün dünyanın kabul ettiği anadilde eğitim hakkının, Türkiye'de büyük bir gelişmeymiş gibi sunulması anlaşılır" diyen İsmet Muhammed, buna rağmen demokratikleşme paketindeki anadilde eğitim hakkı adımını önemsediğini dile getirdi.

Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı Muhammed sözlerine şöyle devam etti; "Dünya eğitimde bilim dili olarak İngilizceye rağbet gösteriyor. Ama anadilde de eğitim önemli. Her millet kendi anadilini öğrenmeli. Kendi anadilinde eğitim alabilmeli, kendi dilini rahatça konuşabilmeli. Bu uluslararası kabul edilen bir haktır, bu hakkı kimse inkâr edemez."

"TÜRKİYE'YE KÜRTÇE ÖĞRETMENİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ"

Türkiye'nin Bölgesel Kürt Yönetimi'nden destek istemesi halinde tecrübe sahibi Kürtçe öğretmenleri göndermeye hazır olduklarını dile getiren Bakan Muhammed, böyle bir talebin gelmesi durumunda ise şeref duyacaklarını kaydetti.

Mardin Artuklu Üniversitesi için Kürtçe eğitim programı hazırladıklarını söyleyen Kürt Bakan sözlerine şöyle devam etti: " Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay ile 2 yıl önce Kürtçenin öğretilmesi amacıyla bir program hazırladık. Bu yıl Mardin Artuklu Üniversitesi 'nde 500 öğrenci Kürtçe yüksek lisans eğitimi aldı. Bundan çok büyük mutluluk duydum. Türkiye'ye bu konuda her zaman destek vermeye hazırız ve bundan da büyük mutluluk duyarız."

"HÜKÜMETİN DAHA BÜYÜK ADIMLAR ATMASI LAZIM"

Türkiye'de hükümetin son dönemlerde Kürtlere yönelik önemli adımlar attığının altını çizen Bakan Muhammed, gelecekte Kürtçe hususunda daha radikal kararların alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki devlet okullarında Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının, Türkiye sınırları içeresinde yaşayan Kürtlere yararlı olacağını aktaran İsmet Muhammed, hükümetin böyle bir adım atmasından ümitli olduğunun altını çizdi.

Cihan



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,322 µs