En Sıcak Konular

Türkiye, Çinli öğrencilere talip

21 Ekim 2013 16:28 tsi
YÖK Başkanı Çetinsaya, Türkiye'nin, öğrenci temini konusunda Çin ile ilişkilerini en üst düzeye, en fonksiyonel ve en işlevsel hale getirmesi gerektiğini savundu

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin, öğrenci temini konusunda Çin ile ilişkilerini en üst düzeye, en fonksiyonel ve en işlevsel hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Çin temaslarını CHA'ya değerlendiren Çetinsaya, yüksek öğretim için düşündükleri en önemli hedeflerden birisinin uluslararasılaşmak olduğunu ve bu manada Çin’in çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Başka ülkelerde eğitim gören öğrencilerle ilgili olarak "Dünyada 4 milyon öğrenci var ve bunun 10 yıl içinde 8 milyona çıkacağı varsayılıyor. Bu öğrenciler başka ülkede yüksek öğrenim arayışı içinde." diyen Çetinsaya, Çin’in bu uluslararasılaşmanın bir parçası olarak çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Çin’in, hem kendi imkânları hem de devlet bursuyla yurtdışına öğrenci gönderen birinci ülke olduğunun altını çizen Çetinsaya, öğrenci temininin tek başına uluslararasılaşmaya yetmediğini kabul ettiğini, farklı işbirlikleri, üniversitelerarası ortaklıklar oluşturmak gerektiğini aktardı.

"Biz bütün boyutlarını düşünüyoruz ancak öğrenci temini de çok önemli. Bu manada Çin ile ilişkilerimizi en üst düzeye getirmemiz lazım. En fonksiyonel, en işlevsel hale getirmemiz lazım." şeklinde konuşan Çetinsaya, lisansüstü bursları fuarını vesilesiyle Çin’e geldiklerini ifade etti. Çin Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey bürokratları ve Türkiye’den sorumlu bürokratlarla çok yararlı görüşmeler yaptıklarını dile getiren YÖK Başkanı, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi, bürokratlar, DEİK eğitim iş konseyinin başkanı ve heyetinin de katıldığı toplantılarda çok yararlı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

ÇİN, TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİ TANIYACAK

Kısa vadede bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını, uzun vadede ise şu an masada olan ve görüşülen uluslararası bir anlaşma sürecinin olduğunu anlatan Çetinsaya, "O süreci hızlandıracağız. Bunun yanında Çin’de tanıma listesine Türk üniversitelerinin girmesi için somut bir adım attık ve bir mekanizma belirledik." dedi. YÖK Başkanı, "Çünkü burada, özellikle Türkiye’ye gelen öğrencilerde bir takım tereddütler vardı. Bir kere tanıma diye bir sorun olmadığını gördük bu diyalogda. Sadece bir iletişim kopukluğu, bir mekanizmanın eksik olduğunu fark ettik. Bütün bunları inşallah önümüzdeki aylarda tamamlayacağız." dedi.

Çetinsaya, "Bu konuda da en üst düzey bürokratların ağzından teyit ettik ve Türkiye’deki üniversite diplomalarının tanınmaması diye bir sorun yok. İletişim mekanizmalarındaki bir eksiklikten dolayı bunun kaynaklandığını fark ettik. Şimdi o süreçleri tamamlayacağız. Bunun için heyetler oluşturduk ve bir iki ay içinde bu sorun çözülecek. Yanlış bir algı oluşmuş." değerlendirmesini yaptı.

DÜNYANIN GÖZÜ ÇİNLİ ÖĞRENCİLERDE

Çin’in yurtdışına öğrenci gönderen ve öğrenci alan önemli bir ülke olduğunu hatırlatan Çetinsaya, "Bizim öğrencilerimizin de burada okuyabilmesi, en iyi branşlarda okuyabilmeleri önemli. Biz şu an ilk aşamada bunun mevzuat zeminini, yasal zeminini hazırlayacağız. Bunu yaptığımızda, daha ileri politikaların da yolunu hazırlamış olacağız." şeklinde konuştu.

YÖK Başkanı, Pekin’de bazı üniversiteleri de ziyaret etme imkânı bulduğunu, bu ziyarette önümüzdeki dönemde Çin’e yönelik politikalar için de bir takım dersler çıkardıklarını söyledi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış’ın da eşlik ettiği Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çin Burs Konseyi'nin Pekin’deki Beihang (Pekin Havacılık ve Uzay) Üniversitesi’nde düzenlediği 5.Uluslararası Yüksek Lisans Bursu Bilgilendirme Toplantısı vesilesiyle Pekin’e gelmişti.

Söz konusu burs toplantısına Türkiye’den Gaziantep Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Siirt üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi katıldı.

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs