En Sıcak Konular

Arıcılar, kaçak arıların peşine düştü!

21 Ekim 2013 13:06 tsi
Bitlis ve ilçelerinde bu günlerde arıcılar sıra dışı bir operasyona imza atıyor.

Operasyonu sıra dışı kılan ise ilkbaharda yaylalara bırakılan bal kovanlarından kaçan kaçak arıların ağaç kütükleri ve kayalıklara bıraktıkları balların bulunması ve arıların yakalanmasıyla ilgili olması. Sonbaharda Bitlis’in Mutki ve Hizan ilçelerinde kaçak bal arılarının kayalık ve ağaç kütükleri arasına bıraktıkları balların bulunması için vatandaşlar hummalı bir çalışma yürütüyor. Sarp kayalık dağlarda yapılan bal ve kaçak arı operasyonları nefes keserken, bal arılarının yakalanması ve balların bulunduğu yerlerden çıkarılması ise ayrı bir çaba gerektiriyor.

Bal hasadının başladığı bu günlerde vatandaşlar kaçan arıları yakalamak ve balları toplamak için dağlardaki sarp kayalık alanlara ve yaylalara akın ediyor. Gruplar halinde önce bal arılarının ballarını bıraktıkları yuvaları tespit eden vatandaşlar, daha sonra ise farklı yöntemlerle balları topluyor. Ağaç kütüklerindeki balı tespit eden köylüler, ağaca zarar vermeyecek şekilde kütükleri oyuyor ve balları bulundukları yerden çıkarıyor.

Ardından ise kaçak bal arılarını yakalama operasyonu başlıyor. Operasyon kapsamında ilk olarak grubun lideri olan anne arı yakalanarak yanlarında getirdikleri arı kovalarına bırakılıyor. Daha sonra ise grubun diğer bireyleri tek tek yakalanarak kovanlara konuluyor. Operasyon bu şekilde başarıyla tamamlanmış oluyor. Ancak tüm operasyonlar bu şekilde sonuçlanmayabiliyor. Köylüler bazen ise sert kayalara çarpıyor ve arı gruplarının saldırılarına uğrayabiliyor.

“HER DERDE DEVA BALIN KİLOSU 200-300 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra insan eli değmeden tamamen organik ve katkısız olarak üretilmiş olan bu her derde deva bal ise kilosu 200 ile 300 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Kaçak bal arısı operasyonu ve balların çıkarılma operasyonunu yerinde inceleyen Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, “Bitlis arıcılığı ve balıyla tanınan bir ilimizdir. İlkbaharda bölgemize gelen gerek gezgin arıcılar gerekse yerli arıcılarımız bölgemizde konaklamaktadırlar. Kovanlarda bulunan arıların bir kısmı kovandaki arı yoğunluğu arttınca kovanlardan ayrılarak en yakın bir ağaç kovuğu veya bir kayada bütün dönemi orda geçirmektedirler. Arıcılarımız bu bölgeyi belirleyerek sonbaharda buradaki insan eli değmemiş tamamen doğal şartlarda üretilen balı hasat etmektedirler. Bu tür yerlere arılar ortalama bir, iki kilo bal bırakmaktadır. Toplanan bu ballar aşağı yukarı 250 TL'ye kadar satılmaktadır.” diye konuştu.

Arıcı vatandaşlardan Cihat Ünal, her yıl bu sezonda kaçak arı ve bal operasyonuna çıktıklarını belirtti. Ünal şunları anlattı: “İlkbaharda arılarımız oğul verdiği zaman gördüğünüz gibi ağaç kovuklarına giriyor. Biz bunları daha sonra tespit edip sonbaharda hasat döneminde ballarını alıyoruz. İçerde kalan arılar telef olmasın, kışın zayi olmasın diye yanımızda getirdiğimiz kovanlara arılarımızı alıp kendi arılığımıza götüreceğiz. Bunlarla tekrar koloniler oluşturacağız.”

cihan

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs