En Sıcak Konular

MİT'ten Suriye'de film gibi operasyon

21 Ekim 2013 08:49 tsi
MİT'ten Suriye'de film gibi operasyon MİT'in, Türk pilotların kurtulması için Suriye'de filmleri aratmayacak gizli bir operasyona imza attığı ortaya çıktı.

Türk pilotlara karşılık serbest kalmaları istenen 9 Lübnanlı rehine Suriye'de ateş hattında kaldı. Rehinelerin başına bir şey gelmesi pilotların güvenliğini de riske atacaktı. MİT'e bağlı özel bir ekip Lübnanlıları çatışmanın ortasından alıp getirdi
 
MİT'in, Türk pilotların kurtulması için Suriye'de filmleri aratmayacak gizli bir operasyona imza attığı ortaya çıktı. Sabah, pilotların can güvenliği için Lübnanlı 9 rehinenin ateş hattından kurtarıldığı nefes kesen operasyonun detaylarına ulaştı. Türk pilotların karşılığında serbest bırakılması istenen 9 Lübnanlının, El Kaide ile Suriyeli muhaliflerin çatışmasının ortasında kaldığı, bunun üzerine MİT'in organize ettiği özel operasyon ekibinin Suriye'ye girerek Lübnanlı rehineleri ateş hattından çıkardığı ve Türkiye'ye getirdiği anlaşıldı. Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların kurtulması için Türkiye sadece bu ülkede değil, Suriye'de de operasyon yaptı. Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre gizli operasyon şöyle gelişti: Türk pilotlar Akpınar ve Ağca'nın kurtarılması çalışmaları sürerken aynı zamanda muhaliflerin Kuzey Kasırgası Tugayı tarafından Mayıs 2012'de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii'nin de serbest bırakılması gündeme geldi.

ÇATIŞMALAR KIZIŞINCA...

Türk pilotların serbest bırakılmasına ilişkin çabalar sürerken, muhalifler de ekim ayı başında Lübnanlı rehineleri Türkiye sınırına yakın Azaz bölgesine getirdi. Türkiye hem muhaliflerle hem de Lübnan, Katar ve İran ile diplomatik trafik yürüttü. Pilotların serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerde sona gelindi. Lübnanlı Şiiler Kurban Bayramı'nda Türkiye'ye getirilecek, Türk pilotlar da serbest bırakılacaktı. Ancak tam bu sırada, 15 Ekim'de olumsuz bir gelişme yaşandı. Lübnanlı 9 rehineyi kaçıran Kuzey Kasırgası Tugayı ile El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü arasında Azaz'da çıkan çatışmalar yoğunlaştı.

BAŞBAKAN ONAY VERDİ

9 Lübnanlının hayati tehlike yaşadığı bir durumda pilotların serbest kalmasının hatta can güvenliğinin riske girebileceği değerlendirildi. Lübnanlı Şiilerin ateş hattında kalması tedirginlik yaratırken El Kaide'nin eline geçmelerinin yaratacağı sakınca nedeniyle MİT, silahlı operasyonla rehineleri bizzat gidip getirmeyi gündemine aldı. Konunun devletin zirvesine aksettirilmesi kararlaştırıldı. Rehinelerin güvenliği için operasyon yapılması önerisi Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın, onayı üzerine operasyon için düğmeye basıldı. MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığı'na bağlı bir ekip, 16 Ekim'de havayoluyla Suriye sınırına götürüldü. Tam teçhizatlı ekip, rehineleri ateş hattından çıkarmak için karayoluyla Azaz bölgesine geçti. Doğrudan rehinelerin tutulduğu noktaya gidildi, 9 Lübnanlı rehine muhaliflerden alınarak ateş hattından çıkarıldı ve karayoluyla Türkiye'ye getirildi.

ÇATIŞMAYA GİRİLMEDİ

MİT ekibine yönelik taciz olmayınca çatışmaya girilmedi. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sokulan Lübnanlılar, daha sonra havayoluyla Ankara'ya getirildi. Tüm operasyon bir günde bitirildi. Ankara'dan İstanbul'a gönderilen rehineler, önceki sabah da Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan ülkelerine yollandı.
 

Bu haber 1,380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs