En Sıcak Konular

Kuzey Kutbu’nda Kardak krizi

10 Ağustos 2007 09:37 tsi
Kuzey Kutbu’nda Kardak krizi 
Kuzey Kutbu’nda egemenlik ilan eden edene... Ruslar’ın denizin dibine bayrak dikmesinden sonra Kanada Başbakanı da kutup bölgesine gitmek için kolları sıvadı.

Türkiye’yle Yunanistan arasında 1996 yılında Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları üzerine egemenlik tartışmaları sonucu oluşan krizin bir benzeri Kuzey Kutbu’nda yaşanıyor. Ancak bir farkla.. Kardak Kayalıkları’nın üzerindeki keçilerden başka bir değer yokken, Kuzey Kutbu petrol ve doğalgaz rezervleriyle bir servet barındırıyor. Üstelik Kuzey Kutbu’nun deniz trafiğine açılması durumunda ticaret yolları da baştan başa değişecek ve Kuzey Amerika ile Asya kıtası arasında Panama Kanalı’ndan daha işlek olabilecek yeni bir deniz ticaret yolu şekillenmiş olacak. Bütün bunların nedeni de Kutup Bölgesi’ndeki buzların küresel ısınma nedeniyle erimesi ve bölgeyi ulaşılır hale getirmesi. Bu nedenle Rusya Kuzey Kutbu’nun dört bin metre derinliğine denizaltıyla inerek bayrak dikmiş ve hak iddia etmişti. Bölgede hak iddia eden bir diğer ülke Kanada ise daha da ileri giderek kutba başbakanını yolluyor. Kanada Başbakanı Stephen Harper beraberindeki bir heyetle üç günlük bir yolculukla bölgeye gidecek. Bölgede Rusya ve Kanada’nın yanı sıra ABD, Norveç ve Danimarka gibi ülkeler de hak iddia ediyor. Rusya, coğrafi ve jeolojik olarak Kuzey Kutbu’nun kendi kıtasının uzantısı olduğu iddiasında. Diğer ülkeler ise bu görüşü reddediyor.


KAHRAMAN OLDU


Rus Bayrağını kutbun dört bin metre dibinde deniz tabanına çakan Ermeni kökenli araştırmacı Artur Çilingirov yukarı çıktığında kahraman gibi karşılandı ve imzalı resim dağıttı.
 
star gazetesi



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,083 µs