En Sıcak Konular

Avrupa'nın 'beklentileri oldukça yüksek'

17 Ekim 2013 07:50 tsi
Avrupa'nın 'beklentileri oldukça yüksek' AB Komisyonu 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nu kabul etti. Raporda Türkiye'ye siyasi eleştiri yapılmazken ancak önceki yılın aksine Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Gezi olaylarına da geniş yer verilen raporu NTV'ye değerlendirdi.

Güldener Sonumut'un sorularını yanıtlayan Füle, Gezi olaylarının AB'ye katılım sürecinde Türkiye'nin yararına gelişeceğini söyledi.

22. başlığın yakın bir sürede açılması gerektiğinin altını çizen Füle, "Biz artık vize diyaloğunu başlatmak üzere Ankara'ya gitmek için davet mektubu almaya hazırız" diye konuştu.

Füle, raporun açıklanmasının bayrama denk gelmesiyle ilgili Türkiye'den gelen tepkilere de değindi, "Bizim de bir takvimimiz var, bunu takip etmemiz gerekiyor" diyerek kendilerini savundu.

Füle'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türk dostlarıma şunu söyleyebilirim ki bütün komisyon bu raporun arkasında duruyor. Bence bazı şeyler değişmedi ama değişimler de oldu.

Mayıs ve Haziran ayında olan protestolar bize şunu gösterdi; şu anda karşımızda hareketli ve canlı bir sivil toplum gelişiyor. Sadece seçimlerde değil, seçimler arasındaki süreçte de söz sahibi olmak istiyor bu toplum.

Rapor aynı zamanda polisin kullandığı gücü de eleştiriyor. Yetkililer ve sivil toplum arasında bir diyalog süreci oluşmamasını eleştiriyor rapor. Ama rapor genel anlamda dengeli ve bir şekilde pozitifti.

'22. BAŞLIK AÇILMALI'
Çünkü rapor sadece komisyonun görüşlerini yansıtmıyordu. Komisyon şunu açık bir şekilde belirtti; 22. başlığın açılması gerekiyor. Biz raporu hazırlarken, sadece eleştirmek ya da eleştirmemek üzerine karar vermiyoruz. Resim ortaya çıktıktan sonra bunun eleştiri mi yoksa olumlu mu olacağı anlaşılabilir.

'OLUMLU ADIMLAR ATILDI'
Bizim gördüğümüz kadarıyla haziran olaylarında aynı zamanda birçok olumlu adım da atıldı. Şunları sayabilirim; Güneydoğu'da barış getirme çabaları, yeni anayasanın yazım süreci, 4. Yargı Paketi... Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketini de bu olumlu adımlar arasında sayabilirim.

Beklentiler oldukça yüksek. Çok yakın zamanda vize diyaloğunun başlaması konusunda beklentiler yüksek ve geri kabul anlaşmanın imzalanması konusunda beklentiler yüksek.

'BU BİR DAVET'
Demokratikleşme paketi rapora yansıyan olumlu etkilerden biri. Fakat aynı zamanda bu bir davet, iki taraf için de bir davet teşkil ediyor. Bu fırsatın katılım sürecinde gerçekten ilerlemeye dönüştürülmesi gerekiyor.

En son 3 yıl önce bir başlık açıldı, bunun değiştirilmesi gerekiyor. Hem üye devletler hem Türkiye bu fırsatı görecektir ve 22. başlığın yakın zamanda açılması, sadece sürece ivme kazandırmayacak sürdürülebilir bir ivme kazandıracaktır. Bu pozitif gündemden fayda sağlamak gerekiyor.

'GEZİ OLAYLARI TÜRKİYE'NİN YARARINA'
AB ile Türkiye arasında büyük bir potansiyel var. Fakat bu potansiyel şu ana kadar kullanılmadı. Birlikte yapabileceğimiz çok fazla şey var. Aynı zamanda birlikte yapmamız gereken çok fazla şey var, katılım sürecinde ilerlemek adına. Şunu da ekleyebilirim ki Haziran ayındaki olaylar Türkiye'nin yararına gelişecektir.

Benim açımdan bakacak olursak, bir noktaya geldik ve bu noktada geri kabul anlaşmasını imzalamamız gerekiyor. Biz bu anlaşmayı 3 yıl önce müzakere etmiştik. Bunu bir zaman kaybı olarak görmüyorum. Eleştirilerin birçoğunu da anlıyorum. Türk yetkililerin eleştirilerini anlıyorum.

'KAYGILARI DİKKATE ALACAĞIZ'
Fakat şunu da söylemeliyim; bu süreçte birbirimizi daha iyi tanımayı başardık. Türk yetkililere sürecin önemini anlatmayı başardık. Biz de Türkiye'nin kaygılarını anladık. Şunu da ifade ettik; Türkiye'nin kaygılarını dikkate alacağız.

Ben istekli bir şekilde şunu söylüyorum. Biz artık vize diyaloğunu başlatmak üzere Ankara'ya gitmek için davet mektubu almaya hazırız. Aynı zamanda geri kabul anlaşmasının imzalanmasını görmeye hazırız.

BAYRAM ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Ben Türkiye'deki bayrama saygı duyuyorum. Raporun açıklanmasının bayrama denk gelmesinde saygısızlık amacımız yoktu. Bizim de bir takvimimiz var, bunu takip etmemiz gerekiyor. Bu takvimde bir değişikliğe gidemiyoruz. Bunu Ankara'daki meslektaşlarıma da anlatmaya çalıştım.

Bugün Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkilerinde fayda sağlayacağı bir gündü. Bu rapor bugün açıklanırsa süreç faydalı olarak gelişecekti. 22 Ekim'de Lüksemburg'da Genel İşler Konseyi toplanacak ve umuyorum ki 22. başlığın açılması konusu gündeme gelecektir diye düşünüyorum.

Bu raporda nasıl bir yenilik bulursanız bulun beklentinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kıbrıs'taki görüşmelerin somut sonuçlar doğurmasını istiyoruz. Biz aynı zamanda daha aktif yol almak konusunda kararlıyız. BM ve taraflar kabul ederse. Şunu açıkça ifade edeyim ki biz bu süreçte yardımcı olmaya hazırız. Bu süreç çerçevesine güven inşası konusunda taraflara yardım etmeye hazırız." 

Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs