En Sıcak Konular

BDP: Akiller çalışmaya devam etsin

16 Ekim 2013 12:18 tsi
BDP: Akiller çalışmaya devam etsin BDP'liler AK Parti'ye yaptığı bayram ziyaretinde akil adamların yeniden devreye sokulması gerektiği teklifinde bulundu

AK Parti'ye bayram ziyaretinde bulunan BDP heyeti, 'Akil adamlar heyeti çalışmalarına devam etsin' önerisinde bulundu. BDP adına AK Parti'yi ziyaret eden heyetin başkanı BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "Akil insanlar olarak inşa edilen o mekanizmanın bir kez daha devreye sokulmasında fayda görüyoruz. Ama niteliğini değiştirerek, vasfını değiştirerek tekrar devreye sokulmasında fayda görüyoruz." dedi. Zozani, isim olarak da Akil İnsanlar Konseyi'ni zikretti.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani başkanlığındaki BDP heyetini, AK Parti'de Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve beraberindeki heyet ağırladı. Kapusuz, ilk olarak konuk BDP milletvekiline söz verdi. Zozani, "Türkiye'nin çözülemeyecek sorunu yoktur diye düşünüyoruz. Uzun süre cebelleştiğimiz, yüz yüze kaldığımız sorunlar oldu Türkiye'de. Ancak memnuniyetle görüyoruz ki özellikle son bir yıldan bu yana kardeş kanı akmıyor, en azından Türkiye'in doğusuna batısına cenazelerin gelmemiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunu en yakından hisseden, bunun anlamını en iyi bilen bizler olduğumuzu düşünüyoruz, çünkü çok cenazeye tanıklık ettik. Çok annenin babanın gözyaşına tanıklık ettik, ama memnuniyetle görüyoruz ki Türkiye'de yükselen bir umut atmosferi var. Bu umut atmosferini büyütmek hepimizin ortak görevidir. Biz birlikte büyük Türkiye'den yanayız. Gelişen sorunlarını çözen, demokratikleşen bir Türkiye'den yanayız. Türkiye'de demokrasinin sorunlarının var olduğu malumdur. Ama bunlar çözülemeyecek sorunlar değildir. El birliği yaparsak bu sorunların hepsini çözebileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Çözüm sürecine de değinen BDP milletvekili şunları söyledi: "Devam etmekte olan demokratik çözüm ve barış sürecinin de bu minval üzerinden devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Varsa bir yerde bir tıkanma o tıkanmayı da aşmanın siyasetin görevi olduğunu düşünüyoruz. Her zamankinden daha fazla Türkiye'nin bugün yapıcı ve kalıcı siyasete ihtiyacı vardır. Herkese büyük sorumluluk ve görev düşüyor. Öncelikle bugüne kadar bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bütün Türkiye kamuoyuna şunu ifade etmek isterim ki biz Türkiye'nin bölünmesini değil Türkiye'nin büyümesini arzu ediyoruz. Türkiye'de eğer sorunlarımızı aşabilirsek Ortadoğu'daki kaosa rol modeli olabilecek bir ülke potansiyeline sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bu potansiyel Türkiye'de vardır. Bu potansiyeli de hayata geçirmek siyasetin görevidir. Bu kararlılığın var olduğunu görüyoruz. Bu kararlılığın üzerinde Türkiye'deki sorunları çözerek Türkiye'yi hem Ortadoğu'daki bütün sorunların çözümünde rol modeli ülke konumuna getirebileceğine olan inancımız tamdır."

KAPUSUZ'DAN SAMİMİYET VE İRADE VURGUSU

Salih Kapusuz ise şöyle konuştu: "Herkes bugüne kadar yapılanları takdirle karşılamaktadır. Yeterli olmayabilir, eksiklikler olabilir. Ama şu unutulmamalı ki elbette her şeyin bir süreç olarak devam etmesi, bu sürecin belirli dönemlerle birlikte sıkıntıları da bünyesinde barındırması, onu aşmak için bir iyi niyetin, samimiyetin ve iradenin bulunması önemlidir. Ben inanıyorum ki bugüne kadar yapılanlarla bundan sonra yapılacak olanlar bu ülkenin daha güçlü kılınması, birlik ve beraberliğine katkı sağlaması adına önemli kazanımlar olarak tarihe geçecektir."

Siyasetin toplumsal talepleri karşılamak için olduğunu anlatan Kapusuz, "Toplumsal talebi karşılamak için ortaya çıkmış bir partiyiz. Demokratikleşmeden yana birçok adımlar atıldı. Beklentiler, tercihler farklı olabilir, önemli olan birlik ve beraberliği güçlü kılmaktır. Bu noktadan hareketle biz hep yapıcı olmayı, birleştiren bir atmosfer içinde sonuca gitmekten yana olduğumuzu söyledik. Asıl olan çözümden yana olmaktır. Problemden yana tavır koymak kolaycılıktır. Elini vicdanına koyan herkes bugüne kadar yapılanları takdirle karşılamalıdır. Bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar bu ülkenin birliği ve beraberliği için önemli kazanımlar olacaktır. İnsanlığın vicdanı dumura uğradı. Güçlü kabul edilen ülkeler insanlık adına büyük bir itibar kaybetmektedirler." ifadelerine yer verdi.

BDP Hakkari Milletvekili Zozani, Kapusuz'dan sonra konuşmasını şöyle devam etti: "Şunu söylemek isterim biz elbette ki siyaset mekanizmasının sorunları çözmekle mükellef olduğunu düşünüyoruz, biliyoruz. Türkiye'de yaşadığımız bölgede Ortadoğu'da yanan ateşin bizler tarafından yakılmadığını biliyoruz, farkındayız. Demokratik çözüm ve barış süreci Türkiye açısından son derece önemlidir. Biz bu süreçle birlikte Türkiye'nin yeni bir atmosfere evrildiğinin farkındayız. Giderek Türkiye'de kamuoyunun bu atmosferle bağlantılı olarak desteği artıyor sürece ilişkin olarak. Batıda da doğuda da bunu gözlemliyoruz."

AKİL İNSANLAR İÇİN ÖNERİ

Siyasetin eğer bir yerde tıkanma varsa tıkanmayı aşacak mekanizmaları da üretmek zorunda olduğunu sözlerine ekleyen Zozani, ardından Akil İnsanların çalışmalarına ilişkin yeni bir öneri getirdi: "Nacizane bizim burada önerimiz de şu; son dönemlerde bir yalpalanma söz konusudur. Bu yalpalanmayı aşmak için Türkiye'nin daha önce kurulu mekanizmalarını bir kez daha devreye sokmakta fayda görüyoruz. Öncelikle akil insanlar olarak inşa edilen o mekanizmanın bir kez daha devreye sokulmasında fayda görüyoruz. Ama niteliğini değiştirerek, vasfını değiştirerek tekrar devreye sokulmasında fayda görüyoruz. İsim olarak da herkes bir şekilde bu konuda bir fikir yürütebilir, ama önemli olan bir isim, bir şablonla hareket etmek gerekmiyor. Bu süreci gözlemleyecek bir mekanizma olması son derece önemlidir. Akil insanlardan kurulu bir mekanizmanın bu devrede, bu süreçte tekrar devreye sokulması ve işlerlik kazandırılması son derece hayatidir diyoruz. Devam etmekte olan demokratik çözüm ve barış sürecini gözlemleyen bir 'Akil İnsanlar Konseyi'nin olması ve taraflarla görüşme yapıp ön açıcı fikirler üretmesini son derece hayati buluyoruz. Burada herkesin yararı vardır diye düşünüyoruz, çünkü bu süreç Türkiye'nin kendi dinamikleri ile yönettiği bir süreçtir. Kendi dinamikleri ile yönettiği bu süreci devam ettirmesi son derece önelidir. Biz dışarıdaki eli kendi içimizden çekersek kendi içimizde sorunlarımız daha aklıselimle konuşup tartışıp çözüm üretebilecek kapasiteye sahibiz. Bu potansiyeli neden hayata geçirmeyelim diye düşünüyoruz."

Bu sürecin Türkiye'nin kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu bir sonuç olduğunu anlatan Salih Kapusuz, "Topluma ve toplumun bütün kesimlerine herkesi tatmin edici bir formül bulmamız zor. Zamanlamaya dikkat etmek lazım. Bazen acele etmek gerekir, ama bazen acele işe şeytanın karıştığını unutmamak da lazım. Gözyaşına, sıkıntıya sebep vermiş problemlerin çözümü zordur. İktidar olanlar ile bunun farkındayız. Kararlı olduğumuzda dünya alem tarafından görülmektedir. Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlarımız yüksek oranda destek vermelidir. Topluma rağmen dayatmalara girmemek lazım." dedi.



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    57,824 µs