En Sıcak Konular

''20 tesisten 5'ine ulaşıldı''

14 Ekim 2013 12:45 tsi
''20 tesisten 5'ine ulaşıldı'' KSYÖ Genel Direktörü Üzümcü, Suriye'deki kimyasal silah üretme kapasitesine sahip en az 20 tesisten 5'ine ulaştıklarını kaydetti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ)  Nobel barış Ödülü kazanmasının ardından ilk röportajını İngiliz yayın kurumu BBC'ye veren KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, ödülün Suriye’nin kimyasal silahlarından arandırılması için birçok zorlukla mücadele eden uzmanların işlerini kolaylaştıracağını umduğunu söyledi.
 
Hükümet görevlilerinin, silah imha uzmanlarının ülkedeki çalışmaları süresince işbirliği içerisinde olduklarını ve kolaylıklar sağladıklarını belirten Üzümcü, uzmanların istediklere her yere götürüldüklerini ve şu ana kadar kimyasal silah üretme kapasitesine sahip en az 20 tesisten 5'ine ulaştıklarını kaydetti.
 
Genel Direktör Üzümcü, Suriye'nin kimyasal silahlarına ilişkin verdiği deklerasyonda, "bazı tesislerin muhaliflerin kontorlünde bulunan bölgelerde olduğu"nu ifade etti. Üzümcü, "Bu bölgeler sürekli el değiştiriyorlar. İşte biz de bu yüzde Suriye'deki tüm taraflara, bu misyonu desteklemeleri için sesleniyoruz. Bizimle işbirliği içinde olsunlar, misyonun görevlerini daha da zorlaştırmayalım. İşimiz yeteri kadar zor zaten" dedi.
 
Uzmanların konakladıkları otelin yanına havan mermilerinin düştüğünü vurgulayan Türk diplomat, "gittikleri yerlerin yakınında çatışmalar yaşanıyor" dedi. Üzümcü, yakın zamanda, örgütün ekibinin Suriye'deki silahları imha edebilmeleri için "ateşkes" uygulanması gerektiği çağrısında bulunmuştu. BBC'ye verdiği demeçte, ödülün ekipleri teşvik ettiğini belirterek "bu onlar için çok büyük bir moral kaynağı oldu" diye konuştu.
 
Şam’ın Doğu Guta bölgesinde yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan 21 Ağustos’taki kimyasal silah saldırısından sonra ABD ve Rusya Suriye'nin kimyasal silah stoklarını imhası üzerine anlaşmaya varmıştı. Batılı ülkeler Beşşar Esed rejimini saldıradan sorumlu tutarken, Essed, muhalifleri suçlamıştı.
 
KSYÖ'nün ve BM'nin 1 Ekim'den itibaren Suriye'de 60 kadar uzmanı ve destek personeli bulunuyor. Başkent Şam merkezli çalışan uzmanlar, aynı zamanda kimyasal silahların bulunduğu bölgelere de düzenli ziyaretlerde bulunuyorlar. Yapılan ziyaretlerle ilgili herhangi bir bilgi verilmezken, Suriye'nin yüzlerce ton sarin, hardal ve VX sinir gazına sahip olduğununa inanılıyor.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına göre, Suriye'deki kimyasal silahların ortadan kaldırılması misyonunun faaliyetlerinin, 30 Haziran 2014'e kadar tamamlanması planlanmıştı.
 
1993 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC) sonucunda oluşturulan KSYÖ'ye 189 ülke üye. 500 kişinin çalıştığı KSYÖ son 10 yıl içerisinde 25 bin ton kimyasal silah imha etti.

aa


Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs