En Sıcak Konular

Türkiye'ye karşı 'akıllı bombalar'

14 Ekim 2013 09:39 tsi
Türkiye'ye karşı 'akıllı bombalar' Yunanistan-İsrail askeri işbirliği Ankara'da nasıl görülüyor?

Yunanistan ile İsrail arasında son yıllarda gelişen askerî işbirliği şüphesiz bugün sözünü ettiğimiz ortak tatbikatlarla da sınırlı değil. Belki bunların dışında açıklanmayan, başka tatbikatlar başka işbirliği konuları da var. Mesela hatırladığım kadarıyla, yaklaşık 3 yıl önce Yunanistan’ın İsrail’den 100 milyon Euro değerinde silah sistemi alacağı bir Yunan gazetesinde bildirilmişti. Ayrıca, haberde, satın alınacak materyalin, F-16 ve F-4 savaş uçakları için SPICE-1000 ve SPICE-2000 tipi silah sistemleri olacağı da belirtilmişti.

Bilmeyenler için söyleyelim, SPICE-1000 ve SPICE-2000 savaş uçakları için geliştirilen bomba güdüm sistemleri ya da kitleri. SPICE, İngilizce, ‘Smart, Precise Impact, Cost Effective’ kelimelerinin kısaltılmış hali. Akıllı, tam isabet sağlayan, düşük maliyetli donanım ya da kitler anlamına geliyor. Bu kitleri İsrail’in en önemli savunma sanayii şirketlerinden Rafael üretiyor. Operasyonel anlamda ilk defa İsrail Hava Kuvvetleri envanterine 2003 yılında giren bu kitler hem uydu bağlantısına ve hem de elektro-optik özelliklere aynı anda sahip oldukları için havadan atılan bombaların hedeflerine tama yakın isabetle ulaşmalarını sağlayan özel güdüm sistemleri olarak da nitelenebilir.

Serbest düşüşlü bombalara takıldıkları için toplam maliyet bakımından avantajlı olan ve 60 kilometreden çeşitli hedeflere aynı anda kilitlendikleri ve ayrıca normal bilinen hava sistemlerinin ulaşamayacakları menzil dışında kullanıldıkları için askerî çevreler tarafından güvenilir ve etkin olarak görülüyorlar.

Yunanistan herhalde bugün bu sistemleri İsrail’den temin etmiş, envanterine dâhil etmiş bulunuyor. ‘Bunları kimi düşünerek temin etmiş oluyor?’ derseniz cevabı gayet net: Türkiye’ye karşı elbette. Zira Yunanistan’la savaş ya da çatışma ihtimali her zaman olan yegâne ülke Türkiye; başka ülke yok. Bu yüzden hiç kimse, hiçbir yetkili “İsrail ile Yunanistan’ın askeri işbirliğinden bize ne? Bu bizi ilgilendirmez.” diyemez, böyle düşünme lüksüne sahip değildir. Aksine, bunu stratejik plan ve bakışına dâhil eder, ilgili tedbirleri almaya çalışır. Devletler sadece bugünü değil, yarını, yarından sonrasını da düşünmek zorundalar kısacası. Yunanistan-İsrail askerî işbirliği ve bunun muhtemel yansıma ve sonuçları da bugünden düşünülmesi gereken önemli bir konu velhasıl. 

Fikret Ertan / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 2,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,575 µs