En Sıcak Konular

Türkiye enerjide atakta

9 Ağustos 2007 23:03 tsi
Enerji üssü olma yolunda ilerleyen Türkiye, Irak doğalgazının Avrupa'ya taşınması konusunda görüş birliğine vardı. Görüşmelerde Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının güvenliği de gündeme geldi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Türkiye'ye yaptığı ziyarette güvenlik konuları öne çıkarken enerji ve elektrik konularındaki güvenlik konuları da değerlendirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iki ülkenin enerji konusunda bundan sonra yapacağı ortak çalışmaların yanısıra Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının tam kapasiteli olarak görev yapması için hassasiyet gösterilmesini talep etti. Güler, temaslarla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Bizim için Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının tam kapasiteli olarak çalışması önemlidir. Bu petrol hattında terör örgütünün ve diğer unsurların yaptığı sabotajlar nedeniyle sevkiyatta kesintiler oluyor. Bu da Türkiye'ye olan petrol akışında kesintilere yolaçıyor. Bu hattın güvenliğinin sağlanması için önlemlerin alınmasını istedik. Türkiye'nin bu konuda Irak'taki güvenliğin sağlanması için yardım edebileceğimizi belirttik" dedi.

IRAK'I YENİDEN İMAR ETMEK GEREKİYOR

Güler, Irak'ın elektrik konusunda yaşadığı sıkıntının nedenlerinden birinin hatlarının eskimesi ve savaş nedeniyle tahrip olması olduğunu kaydederek, "Irak'taki hatların yenilenmesi konusunda Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda ortak çalışma yapma kararı aldık" dedi.

Türkiye ile Irak arasında imzalanan mutabakat muhtırası çerçevesinde her iki ülkede birer termik santral kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca TPAO'nun Irak'taki enerji ihalelerine davet edilmesi kararı alındı. Ayrıca Irak petrol ve doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılması konusunda da görüş birliğine varıldı. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na paralel bir gaz hattının kurulması konusundaki proje ise rafa kaldırıldı.

Şahdenizi'nin kapasitesi 21 milyar metreküpe çıkacak

Enerji Bakanı Hilmi Güler Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev ile makamında görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Hilmi Güler, Şahdeniz Gaz Boru Hattı'nın mevcut durumunu görüştüklerini belirterek, "Birinci fazın bitirilmesi son derece önemliydi" dedi. Şahdeniz Projesi'nin ikinci fazının 2012 yılından önceye çekilmesini istediklerini kaydeden Güler, "İkinci fazda kapasite 12 milyar metreküpten 21 milyar metreküpe çıkarılacak. Azeri gazının bir an evvel Avrupa'ya gitmesi ve bizim tarafımızdan kullanılması son derece önemli. Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev de, Türkiye ile büyük projelerin gelecekte de devam edeceğini vurguladı.

haber10



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs