En Sıcak Konular

Ankara üç gün sonra suya kavuştu

9 Ağustos 2007 19:48 tsi
Üç gündür susuzluk çeken başkente su verilmeye başlandı. Suyun, 24 saat içinde Ankara geneline ulaşması bekleniyor. Belirli bir süre, kesintisiz olarak su verildikten sonra, Büyükşehir Belediyesi yeniden su kesintisine gidecek.

ASKİ yetkilileri ana borularda meydana gelen patlamalar sonucunda kesilen suyun bu sabah saatlerinden itibaren barajlardan İvedik Arıtma Tesisleri'ne pompalanmaya başlandığını bildirdi.
 
Şebekenin tamamen boş olması nedeniyle yüksek kotlara su 24 ile 36 saat arasında ulaşabilecek.
 
Ankara'da ana ishale hattından direkt olarak beslenen bölgelerle, Batıkent, Balgat gibi "alt kotlar" bundan sonra kesintisiz olarak su alacak.
 
Ancak, kentin yüksek kotlarına suyun ulaşmasında yaşanacak güçlüklerden dolayı, özel bir kesinti programı uygulanacak.
 
Yenimahalle, Keçiören, Çankaya, Altındağ gibi yüksek bölgelerde su, mahalle bazında kesintili olarak verilecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri dün, Demetevler'de 6 Ağustos'ta patlayan ana borunun onarımı ve yeniden patlama oluşmaması için suyun şebekeye daha az basınçla verilmesi nedeniyle, Ankara'nın tamamına 10 Ağustos Cuma gecesine kadar su verilemeyeceğini açıklamıştı.
 
"İlk gelen su mikroplu olabilir"
 
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akal, "Kesinti sonrasında ilk gelen su, mikrop içerme riski en yüksek olandır. Bu suları içme amaçlı ve gıda hazırlığında kullanmamak gerekir" dedi.
 
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, üniversiteden uzmanların su kesintisiyle ilgili alınması gereken tedbirler konusundaki görüşlerine yer verildi.
 
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akal, su kesintileri nedeniyle yeterli temizliğin sağlanamaması durumu ortaya çıkabileceği gibi, kesintiden sonra boruların boşalmasıyla içlerinde negatif basınç oluşmasından dolayı etraftaki toprak, çamur ve kirli sulardaki mikropların tekrar verilen suya karışabileceğini bildirdi.
 
Suları mikroplardan arındırmak için kaynatma ve çamaşır suyu yöntemi uygulanabileceği gibi klor tabletleri kullanılabileceğini kaydeden Akal, sebze ve meyvelerin klorlu suda bekletildikten sonra tüketilmesi, el temizliğine dikkat edilmesi, depoların temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
 
"Aşı kampanyası başlatılmalı"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Ünver de, "12 yıl önce planlamaya alınmasına karşın günümüzde sondaj çalışmaları dışında hiçbir hazırlık yapılmadığı gözlenen Gerede Su AlmaYapılama Sistemi'nin, Ankara'nın su sorununa temel çözüm aracı niteliğini koruduğunu" savundu.
 
Kesikköprü Barajı'ndan kente su çekilmesi çalışmalarını koşullu olarak desteklediklerini ifade eden Ünver, "Kızılırmak suyu sağlık açısından çok uygun nitelikler taşımamasına karşın, potansiyel kuraklık ve salgın risklerine karşı başkentin güvencesi olarak elde bulundurulmalıdır"dedi.
 
Ünver, önlem olarak 24 saat hizmet verecek bilgilendirme merkezleri, kriz büroları, denetim grupları ve aşı ekipleri gibi hizmet birimlerinin zaman geçirilmeden oluşturulup çalışılmaya başlanması gerektiğini belirterek,
"Okullarda yaygın bir aşı kampanyası, açılışla birlikte ivedi zorunluluktur. Ayrıca öğrencilere düzenli biçimde kolonyalı mendil dağıtılması yararlı olacaktır" dedi.

cnntürk



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,198 µs