En Sıcak Konular

Balyoz'da yarın karar günü

8 Ekim 2013 11:28 tsi
Balyoz Planı davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti kararını yarın açıklayacak.

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, kararını yarın açıklayacak.
 
Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlemişti.
 
Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaşmış ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edilerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinde bunlara yeterince açıklık getirmediği öne sürülmüştü.
 
Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul'un kendilerine hitabı, asla savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamaları ve genel tutumu nedeniyle teşekkür ederek, güvenlerini dile getirmişti.
 
Duruşmaların tamamlanmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, karar gününü 9 Ekim olarak açıklamıştı.
 
Hafta sonları da mesai
 
Dosyanın daha güvenli incelenebilmesi için alınan önlemler kapsamında özel güvenlikli oda hazırlanmış, bin 45 klasörden oluşan dava dosyası şifresini sadece dosya üzerinde çalışacak hakimlerin bildiği bu odada tutulmuştu.
 
Dosya üzerinden inceleme yapan heyetin, çalışmasında duruşmada savunmalar sırasında tuttukları notlardan da faydalandıkları öğrenildi. Heyet, karar günü yaklaşırken, hafta sonları da mesai yaptı.
 
Yargıtay Başkanlığınca, konferans salonunda yapılacak karar duruşmasına katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, Emniyet'e yazı yazarak, duruşmanın yapılacağı gün için ek güvenlik tedbiri istedi.
 
Tebliğname
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı Davası'nda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istenmişti.
 
Tebliğnamede, sanıklardan 67'si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti.

aa


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,003 µs