En Sıcak Konular

Hac güvenliği kimlere emanet?

8 Ekim 2013 09:36 tsi
Hac güvenliği kimlere emanet? İsrail işgalini destekleyen şirkete!

Suudi Arabistan hükümetinin, bu seneki Hac güvenliği için Filistin'deki İsrail işgalini destekleyen bir özel güvenlik firmasına ihale ettiği ortaya çıktı.

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar'ın ulaştığı bilgiye göre, 2010 yılından bu yana Hac güvenliğini üstlenen al-Majal G4S şirketi, G4S'in bir uzantısı. İlk şirketin CEO'su ise, eski bir Suudi güvenlik memuru Hali Bağdadi. Suudi şirketinin sahipliği ise tamamen İngiliz-Danimarka sermayesi.

Esas şirket G4S ise Suudi yönetimi ile olan ilişkisini gözler önüne sermemeye gayret ediyor. Şirketin, Cidde'deki metro güvenlik ihalesini hac süresince aldığı belirtilirken, her yıl Mekke'yi ziyaret eden 3 milyon hacının da taşıma güvenliğinden sorumlu olduğu söyleniyor.

G4S şirketi, İsrail'in Filistin'de sistematik olarak çoğalttığı yasadışı Yahudi yerleşimlerini, işgal kontrol noktalarını ve polis tesislerini korumak için ekipman ve güvenlik hizmeti sağlıyor. Şirketin, işgal altındaki Filistin'de aralarında çocukların da bulunduğu Filistinlilere işkence edilmesine de adı karışmıştı. Şirket, dünyanın en büyük güvenlik firması olarak biliniyor. Dünya çapında 125 havaalanının güvenliğini sağlayan şirket, Walmart'tan sonra dünyanın en çok çalışan istihdam eden ikinci özel firması olarak biliniyor. G4S'in 650 binin üzerinde çalışanı olduğu tahmin ediliyor.

Şirketin işgal altındaki Filistin'deki taşeronu Haşmira, 2007 yılında İsrail Cezaevi Hizmetleri'nin ihalesini almıştı. Haşaron-Ramonim hapishanesine güvenlik sistemleri ve merkezileştirilmiş kontrol sistemleri sağlayan taşeron şirketin bu "hizmetlerinin", İsrail tarafından Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 49. ve 76. maddelerini ihlal etmek maksadıyla kullanıldığı belirtiliyor.

Şirketin hizmet verdiği Celma ve Maksubiye sorgu merkezlerinde, Filistinli çocuklara işkence yapıldığı biliniyor. Geçtiğimiz aylarda işkencede ölen arafat Ceradat da bu sorgu merkezlerinden birinde hayatını kaybetmişti. Filistinli bir yönetici olan Luay el-AşkarIn sol bacağı da bu sorgu merkezlerinde gördüğü işkence nedeniyle felçli hale geldi.

Filistinli işgal karşıtı örgütler, Suudi Arabistan'a çağrı yaparak şirketle olan sözleşmenin iptalini istedi.

Sol



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs