En Sıcak Konular

3B yazıcılarda Marslı üretimi

7 Ekim 2013 14:22 tsi
3B yazıcılarda Marslı üretimi "Önümüzdeki yıllarda bilgisayarlarda sentetik hücreler tasarlamak çok kolay hale gelecek. Bu şekilde biz de canlı ile cansız arasındaki sınırları sorgulamaya, canlı kelimesinin tanımını tartışmaya başlayacağız"

Dünyanın ilk sentetik mikrobunu üreten ekibin başında bulunan genetik biliminin ABD'li ünlü ismi Craig Venter, son kitabı 'Life at the Speed of Light'da (Işık Hızında Hayat) bu gelişmelerin genetik biliminde de bir devrim yaratacağını savunuyor. Venter, yakın gelecekte biyolojik üç boyutlu yazıcılarla basit organizmalar üretebileceklerini, sentetik mikrop ve hücrelerin önce bilgisayarda tasarlanacağını, bu sayede üretilen yeni canlıların tıp ya da endüstri için faydalı olmasının sağlanabileceğini belirtti.

DÜNYA'DA MARSLI ÜRETMEK

Tasarım canlıların üretimiyle, kuraklıktan etkilenmeyen tarım ürünlerinin, yiyecek ve ilaç sağlayan özel hayvanların bir hayal olmaktan çıkacağını öne süren Venter, Mars'ta bulunacak bir DNA'nın, bu teknolojilerle kolaylıkla yeniden canlandırılabileceğini, yani "Bir Marslının dünyada yeniden yaratılmasının mümkün olduğunu" ifade etti. Venter, "Önümüzdeki yıllarda bilgisayarlarda sentetik hücreler tasarlamak çok kolay hale gelecek. Bu şekilde biz de canlı ile cansız arasındaki sınırları sorgulamaya, canlı kelimesinin tanımını tartışmaya başlayacağız" dedi. Venter, hücrelerin sadece kendilerine verilen görevleri yerine getiren makineler olduğunu, DNA'nın ise bir bilgisayar yazılımından çok da farklı olmadığını belirtirken bu teknolojilerin gelecekte biyolojik terör için kullanılabileceğine de inanmadığını belirtti. Ventor'e göre bu konudaki en büyük risk, hatalı DNA'lar içeren sentetik canlıların ekosistemde yanlışlıkla üremesi.

DÜNYAYI KAMÇILAMIŞTI

1990'lı yıllarda İngiltere ve ABD hükümetlerinin finanse ettiği genom çalışmalarının yavaşlığından rahatsız olan Craig Venter, kendi araştırmasını başlatmış ve sonuca ilk ulaşan kendisi olursa genom haritasının patentini alacağını belirtmişti. Ventor'un bu açıklaması dünyadaki tüm araştırmaları hızlandırmış, sonuçta hem Venter'un ekibi hem de devlet araştırmaları üzerinde çalışan ekipler bulgularını aynı anda yayınlamıştı. Venter'in kendi genom haritasını çıkarttığının anlaşılması, bilim dünyasında şaşkınlık yaratmıştı. 

Birce Bora / Hürriyet 



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs