En Sıcak Konular

Dikkat! Tatil kabusa dönüşmesin

7 Ekim 2013 13:22 tsi
Uzmanlar uyardı....

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin borçlar yüzünden ileride kabusa dönüşmemesi için dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Piyasada kullanımda olan yaklaşık 57 milyon kredi kartı bulunuyor. Tüketicilere uyarımız, bayram tatili planına 57 milyon kredi kartının dahil edilmemesidir" dedi.
 
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan bayram nedeniyle yoğunlaşan, "cazip gibi gösterilen" tüketici kredileri konusunda vatandaşların dikkatli olmalarını ve bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan kaçınmalarını istedi.
 
Bankalarca tüketicilere yönelik çok değişik kredi seçeneklerinin bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, bu kredilerin göründüğü kadar avantajlı olmadığını savundu. Kredilerin incelenmeden kullanılmamasını öneren Ağaoğlu, şöyle devam etti:
 
"Her kredi, diğerinden üstünmüş gibi anlatılıyor. Sanki, tüketici düşünülüyor, çok cazip imkanlar sunuluyormuş düşüncesi yaratılıyor. Bütün bankaların, önce kendi menfaatlerini ön planda tutacağı, ilk bakışta cazip görünen borçlanma tekliflerinin aslında açık bir tuzak olabileceği unutulmamalı. Bu yıl 9 günlük tatil şeklinde uygulanacak bayram tatilinin borçlar yüzünden ileride kabusa dönüşmemesi için dikkatli olunmalı."
 
Ağaoğlu, tüketicilerin bayram alışverişlerinde ve borçlanmalarda yarını düşünerek harcama yapmalarını tavsiye ederek, "Tüketiciler, televizyon ve gazete reklamları, e-postalar, cep telefonlarına gönderilen mesajlarla Kurban Bayramı öncesinde adeta taciz derecesinde bütçelerinin üzerinde harcama yapmaya tahrik ediliyorlar. Kanmayın, inanmayın, tuzaklara düşmeyin" diye konuştu.
 
Aile ziyaretleri önerisi
 
Bayrama yönelik "her şey dahil" kampanyaları ve taksit imkanlarıyla sunulan tatillere de çok itibar edilmemesini, aile ziyaretleri yapılmasını öneren Ağaoğlu, şunları kaydetti:
 
"Piyasada kullanımda olan yaklaşık 57 milyon kredi kartı bulunuyor. Tüketicilere uyarımız, 9 günlük bayram tatili planına 57 milyon kredi kartının dahil edilmemesidir. Kredi kartı borçları 90 milyar dolara yaklaşmıştır. Ferdi tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ödenmemesi nedeniyle takibe alınmış borçlu sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde, yüz binlerce yeni aile, haciz ve kara liste tehdidi altına girmiştir."
 
"Borç yiyen kesesinden yer"
 
"Borç yiyen kesesinden yer" atasözünü anımsatan Ağaoğlu, "Tüketiciler, bayram nedeniyle yapılacak borçlanmaların kendileri tarafından deneceğini unutmamalı. Bankaların, tüketicilere vadettiği reel faiz oranları, masraflar dahil edildiğinde maliyetin çok üstüne çıkıyor. Hiç kimse, mali imkanlarını zorlamak ve borçlanmaya girmek suretiyle geleceğini ipotek altına sokmamalıdır" dedi.
 


Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs