En Sıcak Konular

Çankaya Köşkü'nde kritik ziyaret

7 Ekim 2013 08:32 tsi
Çankaya Köşkü'nde kritik ziyaret Bu ziyaretin kodları Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin değerlendirmeleri ile ABD'nin Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün raporunda gizli.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde konuğu olacak.

Küresel dengeler içinde hızla bir dünya devi olma yönünde ilerlediği belirtilen Hindistan'dan, 15 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde Türkiye'ye yapılan bu ziyaret önemli. Bu ziyaretin kodları ise Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin değerlendirmeleri ile ABD'nin Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün raporunda gizli. Bu değerlendirmelere göre; önümüzdeki 10-20 yıl içinde önemli bir küresel güç haline gelmesi düşünülen Hindistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, küresel ölçekte dünyadaki güç dengelerinin batıdan başka coğrafyalara kayması anlamını taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı'ndan, Hindistan Cumhurbaşkanı'nın ziyaretiyle ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
 
"Hindistan Cumhurbaşkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle, 5-7 Ekim 2013 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 7-12 Şubat 2010 tarihleri arasında Hindistan'a yaptıkları ziyareti iade maksadıyla ülkemize gelecek olan konuk Cumhurbaşkanı, temas ve incelemelerine 5 Ekim Cumartesi İstanbul'dan başlayacak ve kendisine İstanbul Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verilecektir. 7 Ekim günü Ankara'da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde Türkiye-Hindistan ilişkilerinin bütün veçheleri ele alınacak, iki ülkeyi ilgilendiren güncel bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.

Bu vesileyle çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bazı anlaşmalar imzalanacaktır. Hindistan'dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra gerçekleştirilecek bu ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda daha da pekiştirilmesine vesile olacağı değerlendirilmektedir."

Bugün Köşk'te karşılanacak
 

Türkiye programına İstanbul'dan başlayan Pranab Mukherjee, bugün Çankaya Köşkü'nde Gül tarafından resmi törenle saat 10.45'te karışlanacak. İki cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlemeyecek. Gül, akşam konuğu onuruna Çankaya Köşkü'nde bir akşam yemeği verecek.
 
ABD'nin istihbarat raporundaki öngörü 


ABD'nin, CIA dahil bütün istihbarat birimlerinin çatı örgütü niteliğindeki Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin "Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar" raporunun özetinde, yer alan bazı hususlar şöyle:

Çin ABD'yi geçecek
 
"Tek başına Çin, 2030'dan birkaç yıl önce ABD'yi geçerek, muhtemelen en büyük ekonomiye sahip olacaktır. Avrupa, Japonya ve Rusya'nın ekonomileri ise yavaş, göreceli düşüşlerini sürdürecektir. Bunun kadar önemli bir başka husus da, Kolombiya, Mısır, Endonezya, İran, Güney Amerika, Meksika, Türkiye ve bugün orta sınıfta bulunan diğer Batılı olmayan ülkelerin 2030'a kadar yükselişte olacaklarıdır.

Güç batıdan doğuya geçiyor
 
Çin ve Hindistan'ın aşırı büyümelerinden ötürü, bu ülkelerin çoğu, bireysel olarak, ikinci derecede oyuncu olmaya devam edeceklerse de, bütün olarak, küresel güç anlamında Avrupa, Japonya ve Rusya'yı geçeceklerdir. Ayrıca, hızlı büyüyen bu orta düzeyli ülkelerin Çin ve Hindistan'la birleşimi, gücün Batı'dan Batılı olmayan dünyaya geçişini daha belirgin hale getirecektir.
 
Çin'in, en büyük ekonomik güç olarak, Hindistan'ın önünde olmaya devam etmesi, ancak aralarındaki farkın 2030 yılına kadar azalması beklenmektedir. Çin'in ekonomik büyüme oranının yavaşlamasına karşın, Hindistan'ınkinin yükselmesi muhtemeldir. 2030'da Hindistan, Çin'in bugünkü durumuna benzer şekilde, yükselen ekonomik güç merkezi olarak görülecektir. Çin'in günümüzde yüzde 8 ila 10 arasında seyreden ekonomik büyüme oranı, 2030'da muhtemelen uzak bir hatıra olacaktır."

Milliyet.com.tr



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,786 µs