En Sıcak Konular

Mandela'dan genç liderlere tavsiye

6 Ekim 2013 12:57 tsi
Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg'ta gerçekleştirilen dünyanın en büyük gençlik buluşması "One Young Leader" zirvesi sona erdi.

Programın kapanış konuşmasını yapan Nelson Mandela’nın eski eşi Winnie Mandela, 190 ülkeden bin 300 genç lidere, "Ülkenize dönünce hükümet nedir öğrenin ve paralarınızın nereye harcandığını araştırın." dedi.

Nobel Ödüllü Kofi Annan, Muhammed Yunus, ünlü müzisyen Bob Geldof, Virgin şirketinin patronu Richard Branson, model Lily Cole, Huffington Post’un baş editörü Arianna Huffington gibi isimlerin katıldığı 'genç Davos'ta, eğitim, işşizlik, yolsuzluk, insan hakları gibi dünya proplemlerine çözüm arandı.

GENÇ BARZANİ, 190 LİDERE SURİYE'Yİ ANLATTI

Sandton Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye 25 kişilik heyetiyle katılan Neçirvan Barzani’nin oğlu İdris Barzani, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Doğrusunu söylemek gerekirse 'One Young World 2013 Johannesburg' zirvesine bir genç lider olarak katılmaktan çok büyük gurur duydum. 190 ülkeden gelen delegelerle tecrübelerimi ve düşüncelerimi paylaşmak için Johannesburg’ta bulunuyorum. Herşeyden önemlisi, One Young World’un kabulüyle 'elçi' olan akranlarımın konuşmalarından beklediğimden çok daha fazla şey öğrendim. Özellikle bölgemizde ve Ortadoğu’da gelişen ve gelişecek hadiselerden dolayı bizim jenerasyonun Skype, cep telefonu gibi iletişim araçlarıyla değil de, yüz yüze görüşerek iletişim kurmaları çok daha faydalı diye düşünüyorum. Son olarak, delegelerin toplumda değişim, kalkınma için gösterdikleri gayretlerden çok etkilendim ve ilham aldım. Eğitim oturumunda bir konuşma yaptım. Savaştan çıkmış toplumlar için eğitim çok önemlidir. Yardıma muhtaç çocukların sesine kulak kısamayız, hemen yardımlarına koşmalıyız. Johannesburg’ta Ortadoğu’nun sorunlarını dile getirdim. Bu bağlamda Suriye’deki durum hakkında konuştum. Kürdistan’da, Irak’ta, Türkiye’deki sığınmacı kamplarınında yaşayanların acil yardıma ihtiyacı olduğundan bahsettim. Sorunlarımızı kendimize saklamaktansa dünya ile paylaşmalıyız." dedi.
 
Zirveye Türkiye’yi temsilen katılan Ece Yiğit ise, "Şirketim aracılığı ile katılıyorum. Yöneticilerim beni aday göstermişler. Daha çok Afrika’nın ve Ortadoğu’nun sorunları tartılışılıyor. Özellikle kadınlar hakkında konuşuluyor, ırkçılıktan ve insan haklarından bahsediyoruz. Henüz Türkiye’den bahsedilmedi çünkü ‘demokrasi’ konusuna henüz sıra gelmedi. Kofi Annan’ı dinledik. Gençlerle interaktif olarak yaptığı konuşma bizim için çok anlamlı idi. Sorulara açık yüreklilikle cevap vermesi. Bizi yüreklendirici şeyler söyledi. Gücün bizde olduğunu herşeyi yapabileceğimizi söyledi." sözleriyle programı anlattı.

Zirvenin bir diğer Türk katılımcısı Efehan Danışman ise, "İstanbul’da yaşayarak öğrenme adlı geçlik merkezinin kurucularındanım. Orada yaptığım çalışmalar sayesinde Sabancı Holding’in sağladığı bursla buraya geldim. Belçika Avrupa Koleji’nde yüksek lisans eğitimimi sürdürüyorum. Bu program 190 ülkeden genci biraraya getiriyor. Bir çoğu sivil toplumda ve iş dünyasında aktif olan gençler. Bu zirve gençler arasında bağlar kurarak farklı küresel işbirlikleri yapmamızı sağlıyor. Genç işşizliği hakkında konuşmacılardan birisi oldum Türkiye adına. Katılanlar tüm dünyada tanınmış önemli işlere ilham veren insanlar. Dünya sorunlarına bir Türk’ün bir Amerikalının, Afrikalının bakışı çok farklı, onu görmek çok önemli. Türkiye’de var dediğimiz bir sorunun diğer ülkelerde de olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’nin bir çok ülkeden daha ilerde olduğunu görüyoruz burada konuştukça. Eğitim alanında bir atılım yapmamız gerekiyor. Dünyada orta seviyedeyiz. Çok çalışmamız lazım." dedi.

Türkiye HP yöneticilerinden Zafer Akın ise, "Çok farklı kültürleri, geçmişleri olan insanlarla karşılaştık, katılımcılar çok büyük isimler Kofi Annan, Muhammed Yunus gibi. Bence bazı eksiklikler de var. Güzellikler ve değişim istekleri dile getiriliyor ama bunların nasıl yapılacağı, ne gibi aksiyonlar olması konuşulmuyor." şeklinde programı değerlendirdi.

Sierre Leone’den katılan genç lider Alpha Moses Marah ise zirve hakkında şunları söyledi: "Ülkemde yardıma muhtaç çocuklara eğitim desteği veren One Young World Chapter yardım kuruluşunda görevliyim. Biz gençler çok çalışarak daha iyi bir dünya kurabiliriz. Bütün dünyadan insanları ve kuruluşları tanıyarak, çok fakir olan ülkeme yardım etmek için buradayım."

One Young World zirvesinin 2014’te İrlanda’nın Dublin şehrinde düzenlenmesine karar verildi.
 

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,089 µs