En Sıcak Konular

Kabe anahtarı değişti

2 Ekim 2013 17:52 tsi
Kabe'nin anahtarı 30 yıl aradan sonra paslandığı için değiştirildi, anahtar muhafızı ise değişimden haberdar olmadığını iddia ediyor

İslam Dini'nin ilk ve en kutsal mekânı Kabe'ye ait 30 yıllık anahtarın değiştirilmesi bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Suudi Arabistan Mukaddes Mekanlar Başkanlığı, Kabe anahtarının paslandığı gerekçesiyle mekanın yıkandığı merasiminin ardından değiştirildiğini açıkladı. Yeni anahtar, bin 400 yıldan beri Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran Mekke'nin meşhur eş-Şeybi ailesinin büyüğü Şeyh Abdulkadir eş-Şeybi'ye teslim edildi. Hz. Muhammed aleyhisselamın 1400 yıl önce Kabe'nin anahtarını Osman bin Talha'ya teslim etmesinden bu yana ailesinin büyükleri, günümüze kadar kabenin anahtar muhafızları sıfatını taşıyor.

Ancak Mukaddes Mekanlar Başkanlığı'nın söz konusu açıklaması, önceki anahtar muhafızı Şeyh Abdülaziz eş-Şeybi'nin ricası üzerine gerçekleşen değişim üzerindeki ihtilafı ortaya çıkardı. Kabe'nin şimdiki anahtar muhafızı Abdülkadir eş-Şeybi anahtar değişimi konusunda kendisinin de haberdar edilmesi gerektiğini söyledi. Abdülkadir eş-şeybi, "Kabe'nin yıkanması, anahtar değişimi ya da kutsal mekanla ilgili tüm işlemler genellikle Mukaddes Mekanlar Başkanlığı yerine Mekke valisi kanalıyla Kraliyet Mahkemesi tarafından anahtar muhafızına bildirilir." Dedi.

Şeyh Abdülkadir aş-Şeybi, Kabe anahtar muhafızının yokluğunda Mukaddes Mekanlar Genel Başkanı Abdurrahman el-Sudeys'in yeni anahtarı denetlediğini ifade ederek "Muhafızın rolünün hiçe sayılması kanuni haklarının ihlal edilmesidir." dedi.

Mukaddes Mekanlar Genel Başkanlığı Sözcüsü Ahmet bin Muhammed el-Mansuri, söz konusu kraliyet kararının 2009'da çıkartıldığını ve ardından Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden akademisyenlerin Kabe anahtarı üzerinde gereken incelemeleri yaptığını söyledi. Yeni anahtar 16 kıratlık altından yapıldı.

Kabe'nin anahtarı, genellikle anahtar muhafızında bulunuyor. Şimdiki muhafız, Şeyh Abdülkadir EŞ-Şeybi. İlki Muharrem ayında ikincisi Şaban ayının ilk günü olmak üzere anahtar yılda iki defa kullanılıyor. Geçmişte, Kabe Pazartesi ve Salı olmak üzere haftada iki kez açılırdı. Günümüzde ise senede iki kez çok sayıda Suudi yetkilinin, Müslüman büyükelçiler, konsoloslar ve emanetçilerin hazır bulunduğu yıkama merasimi için açılıyor.

Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs