En Sıcak Konular

'20 adım' dünyanın gündeminde

2 Ekim 2013 08:54 tsi
'20 adım' dünyanın gündeminde
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı Demokratikleşme Paketi, dünya basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor.

ABD'nin Washington Post gazetesi "Türkiye, bazı maddeleri Kürtler ile uzlaşmayı amaçlayan bir reform paketi açıkladı" başlığıyla duyurduğu haberde, "Reformlar, ülkeyi sert kurallarla yönettiğini düşünen Türklerin kısa süreli protestolarını bastıran, Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi ilerleyişinde bir anahtar olarak algılandı" denildi.
 
ABD dışındaki uluslararası basında ise Demokratikleşme Paketi şöyle yer buldu:

Independent (İngiltere): "Türk Başbakan Başörtüsünü Kaldırdı" başlıklı haberde paketin memnuniyet uyandırdığı kaydedildi.

Guardian (İngiltere): Gazete, paketin Erdoğan'ı iktidardaki ilk yıllarının reformcu ruhuna kısmen geri götürdüğünü yazdı.

Le Monde (Fransa): "Erdoğan'dan Kürtlere doğru bir adım" başlıklı haberde "Paketten Kürt, Alevi ve Süryani gruplara yeni haklar çıktı. Paketin ardından Türkiye'de memurlar da başlarını örtebilecek" denildi.

Le Point (Fransa): Gazete "Erdoğan ülkesindeki şiddetli eylemlerden 3 ay sonra reform paketi yayımladı; başörtüsü serbestisi ve başta Kürtler olmak üzere birçok azınlık gruba yönelik yenilikler açıklandı" ifadelerini kullandı.

Stuttgarter Zeitung (Almanya): Gazete, "Kadın maliye müfettişleri ve hemşireler başörtüsü taktığında T.C. batmayacaktır. Yüzde 10'luk seçim barajının aşağı çekilmesi ise demokratik ilerleme sağlayabilir" derken "Ancak "nefret içeren konuşmaları' kapsayan ayrımcılıkla mücadele yasasının çerçevesi çok geniş olduğu için ifade özgürlüğüne yarar değil, zarar getirebilir" uyarısında bulundu.

PressTV (İran): Haberde "Türkiye, reformlar getirerek PKK ile barış sürecinin ikinci aşamasını başlatıyor" yorumu yapılırken ülkenin üç büyük muhalefet partisinin paket konusunda tatmin olmadığının altını çizildi. Press TV "Şimdi herkesin kafasındaki soru, PPK'nın Kuzey Irak'a çekilip çekilmeyeceği ya da sürecin tümüyle durdurulup durdurulamayacağıdır" dedi.

Şinhua (Çin): Haberde "Erdoğan, Kürtçe seçim propagandası yapılmasının onaylandığını açıkladı" değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Çin Uluslararası Radyosu ise "Demokratikleşme paketi, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor" başlığıyla verdiği haberinde seçim barajına ilişkin yapılacak düzenlemeye dikkat çekildi.

'Memnun olduk takip ediyoruz'
 
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, Erdoğan'ın "Türkiye'nin reformlarında AB müktesebatının yol gösterici rolüne atıfta bulunmasını memnuniyetle karşıladıklarını" söyledi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland paketi memnunlukla karşıladığını bildirdi.

'Paket, Türkiye için çok önemli'
 
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanı Hannes Swoboda, paketin "çok önemli" bazı unsurları içerdiğini belirterek bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını olumlu karşıladığını söyledi. Swoboda, buna karşın, reformların rasyonel kurullara bağlanmasının esas olduğunun altını çizdi.

'Desteği hak eden bir adım'
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı yazılı açıklamada Demokratikleşme Paketi'yle birlikte Kürt sorununun da diyalog ve barış çerçevesinde çözülmesini temenni ettiklerini belirtti. Dizayi "İnşallah büyük bir başlangıç olur. Desteği hak eden bir adımdır" dedi.

"Türkiye'nin örnek konumu pekişecek"
 
Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İhsanoğlu, Türkiye'nin Demokratikleşme Paketi'yle daha ileri adımlar atarak, İslam dünyasına ilham kaynağı olmaya devam edeceğini, demokrat ülke durumunu pekiştireceğini söyledi.

Sabah
 



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs