En Sıcak Konular

Andımız bayram öncesi kalkacak

2 Ekim 2013 08:35 tsi
Demokrasi Paketi’yle kaldırılması kararlaştırılan ‘Andımız’ Kurban Bayramı’ndan önce tarih oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, uygulamayı sonlandırmak için yönetmeliği değiştirmek üzere kolları sıvadı.

Okullarda 80 yıldır okutulan ‘Andımız’, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi kapsamında tarihe karışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, halen ilköğretim okullarında devam eden uygulamanın kaldırılmasına ilişkin yönetmelik üzerinde çalışma başlattı. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklik, Kurban Bayramı’ndan önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve “Türküm, doğruyum” diye başlayan Andımız’ın ilköğretim okullarında okutulması sona erecek.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE BAŞLADI

 Öğrenci andı uygulaması 80 yıl önce, tek parti iktidarının Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından başlatıldı. Afet İnan’ın anılarına göre; 1933’ün 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Bakan Reşit Galip, Çankaya Köşkü’nde Atatürk’ün yanına gelerek, “Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı” diyerek, andın ilk versiyonunun yazılı olduğu kağıdı Atatürk’e vermişti.

MİLLİ GÖREV YAPAR GİBİ

Bu olaydan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge hazırlayarak, Öğrenci Andı’ nın her sabah ilkokullarda okutulmasını zorunlu hale getirdi. Bakanlığın 18 Mayıs 1933 tarihli genelgesinde, öğrenci andının nasıl okunacağı da hükme bağlanmış ve “Çocuklar, (...) bu andı, sevinç ve yüksek arzu ve ilgiyle tekrar ederken milli bir görevi yaptıklarının bilincinde olmalıdır” ifadeleri kullanılmıştı.

ATATÜRK ADI MUHTIRA’YLA GİRDİ

12 Mart’ın ardından Andımız, yönetmelikteki yerini aldı ve her gün okunmasından vazgeçilerek “Pazartesi günü derslere başlamadan önce” okunması hükme bağlandı. Atatürk’ün adı de ölümünden 34 yıl sonra öğrenci andına eklendi. 1992’de ise DYP’li Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan döneminde Andımız her gün okunmaya başladı.  

YENİ SİSTEMLE DEĞİŞTİ

AK Parti, henüz iktidarının birinci yılını doldurmadan yabancı öğrencilerin Andımız’ı okuma zorunluluğunu kaldırmıştı. Zorunlu eğitimin 4+4+4 şeklinde yeniden yapılandırılarak 12 yıla çıkarılmasının ardından, And’la ilgili son değişiklik yapıldı. Zorunlu eğitimin ilk 4 yılının ‘ilkokul’, ikinci 4 yılının ise ‘ortaokul’ olarak ayrıştırılmasıyla, geçen yıl İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmış ve sadece ilkokul öğrencilerine Andımız’ı okuma zorunluluğu getirilmişti.



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs