En Sıcak Konular

'Yiğit Bulut, AB ve Almanya'ya yükleniyor'

1 Ekim 2013 20:50 tsi
Alman gazetesi Die Welt, Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut, Almanya’nın boş vaatlerde bulunduğu AB’nin ise çözülme sürecinde olduğu" yönündeki sözlerini sayfalarına taşıdı.

Almanya genelinde yayımlanan siyasi ağırlıklı günlük Die Welt gazetesinin internet sayfasında Türkiye ile ilgili ilginç bir habere yer verildi.

"Türkiye gerçekten AB'ye girmek istiyor mu?" sorusunun yöneltildiği haber yorumda, "Durum öyle göstermiyor. Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut, Almanya’nın boş vaatlerde bulunduğu AB’nin ise çözülme sürecinde olduğunu iddia ediyor." ifadesi ile soruya cevap verildi.

Haberdeki ayrıntılar şu şekilde:

Egemen Bağış’ın bir mülakat sırasında Türkiye’nin AB’ye “asla” giremeyeceğini ilk kez ulu orta dile getirmesi yeterince dikkat çekiciydi. Bağış, bunun nedeni olarak Avrupalıların ön yargılı ve kötü niyetli olmalarını gösteriyordu. Ancak kendisinin temsil ettiği Türkiye'nin AB politikalarının şu yönüne değinmiyor: Bağış her fırsatta AB’yi adil olmamak, onursuz, antidemokratik, ırkçı ve emperyalist olmakla itham ederken karşısında adaletli, yükselen, demokratik ve dürüst bir Türkiye gösteriyor. Ona göre AB zaten düşüşte.

Bir pot kırma olarak görülen bu sözler, kısa süre sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit “telekinezi” Bulut tarafından benzer ifadeler kullanılması üzerine maksatlı bir mesaj olarak anlaşıldı. Bulut, kötü Batılı güçlerin Erdoğan’ı "telekinezi" yöntemiyle öldürmek istediğine inanıyor. O, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine son vermesi; Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da kendi imparatorluğunu kurması taraftarı.

Çok dalga geçilen ama anlaşılan ve önemsiz biri de olmayan Erdoğan’ın Başdanışmanı, hükûmete yakın Star gazetesinde yazdığı bir makalede Almanya’yı doğrudan hedef aldı. Tıpkı diğer Avrupalılar gibi Almanya’nın da Türkiye'yi kullanabilmek için sürekli boş vaatler verdiğini yazdı. Yiğit, geleceğin medeniyetler projesinin, çözülme arifesindeki AB’den değil, Türkiye’den çıkacağını belirtti. Kulağa bütün bunlar sanki Türkiye, Avrupa politikasında radikal bir değişimin sözel hazırlığını yapıyormuş gibi geliyor. Fiilî olarak Avrupa’ya sırt çevirme ise zaten 2009’dan bu yana mevcut.

Ancak eş zamanlı olarak Erdoğan ile bir güç mücadelesi içerisinde olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB üyeliğinin stratejik öncelik taşımayı sürdürdüğünü açıkladı. Üstelik Erdoğan, 30 Eylül tarihinde Kürt, Alevi ve sivil toplumun hoşuna gidebilecek bir “demokratikleşme paketi” tanıtacak, AB'nin de öyle. AB ise ekim ayında Türkiye hakkındaki bir sonraki İlerleme Raporu’nu açıklayacak ve o zaman, yaz aylarında sadece “şeklen açılan” bir AB üyelik müzakeresi başlığının görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verilecek.

TÜRKİYE, YİNE OYUNLARA MI BAŞVURUYOR?

Şu ana dek ulaşılan bilgiler, İlerleme Raporu’nun epey eleştirel olacağı yönünde. Türk hükûmetinin Gezi Parkı protesto hareketine ve son dönemde futbol sahalarındaki siyasi protestolara karşı aşırı sert tavrı Avrupalıların hoşuna gitmiyor.

Tanıtılacak “demokratikleşme paketi” İlerleme Raporu'na daha yumuşak bir dil kullanılması olarak yansıyabilir. Belki de ardından çok yavaş ve ihtiyatlı bir şekilde başlık gerçekten müzakere de edilebilir. Peki, ama Bağış ve Bulut’un salvoları bu tablonun neresine yerleşiyor? Bununla belki de Avrupalıların korkutulması ve Türkiye’den müzakere masasını terk etmemeyi rica etmesi hedefleniyor. Daha önce bu işe yaramıştı; Türkiye, 2004'te aday ülke olduğunda. O dönem de Erdoğan, bırakıp gitmekle tehdit etmiş, saf olan bir AB ise o dönem bu oyuna kanmış ve Erdoğan’ın taleplerini yerine getirmişti.

Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs