En Sıcak Konular

İyileştirmeler bizi sadece memnun eder

1 Ekim 2013 17:19 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bu topraklarda farklı inançları, kültürleri barış içinde yaşatacak bütün iyileştirmeler, her türlü adım bizi sadece memnun eder" dedi.

 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı için geldiği Süleymaniye Camisi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan, dün demokratikleşme paketini açıkladı. Farklı inançlara gelen özgürlükler söz konusu. Sizin görüşünüz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Görmez şöyle dedi:

 "İnanç özgürlükleri ve din özgürlükleri noktasında alınan bütün kararlardan, atılan bütün adımlardan hem bu topraklarda yaşayan bir birey, bir mümin olarak hem de Diyanet İşleri Başkanı olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı camiası olarak sadece büyük bir mutluluk duyarız.

Gerçekten bu topraklarda inancı, dini ne olursa olsun, farklı inançları, farklı düşünceleri, farklı kültürleri, birlikte barış içinde yaşatacak her türlü adım, bilhassa inanç özgürlükleri ve din özgürlükleriyle ilgili bütün iyileştirmeler, bizi sadece memnun eder, sadece mutlu eder. Kaldı ki bunların hiçbirisi lütuf değildir. Çünkü bu özgürlükler, yaratıcımızın doğuştan bütün insanlara verdiği haklardır. Bunun altını çizmek istiyorum."

Daha ileri adımların da atılması gerektiğine inandığını anlatan Görmez, şöyle devam etti:

"Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, özerk bir kuruluş olmasından, diğer bütün inançların, bütün düşüncelerin kendilerini özgürce yapılandırmaları, kendi ibadetlerini özgürce yapabilmeleri, kendi din eğitimlerini özgürce verebilmeleriyle ilgili ilkeler, prensipler aynı zamanda bizim kültürümüzün, bizim tarihimizin, bizim medeniyetimizin öngördüğü ilkelerdir, prensiplerdir.

Dolayısıyla bu iyileştirmeler devam etmelidir. Bu topraklarda birlikte yaşayan, farklı bütün inançların farklı bütün düşüncelerin, farklı bütün kültürlerin, kendisini asla üvey evlat olarak görmediği, kendisini bu kültürün, bu tarihin, bu medeniyetin bir çocuğu olarak görmesini sağlayacak her türlü adımların atılması, doğrusu bizi sadece memnun eder, mutlu eder. Olması gereken budur; diye düşünüyorum."

Neden kan akıyor?

Kurban Bayramı'nın Türkiye ve tüm İslam dünyası için huzur ve barış içinde geçmesini dileyen Görmez, "Bayramlarımızı, namazlarımızı, ibadetlerimizi sorgulamaya dönüştürmeliyiz. Neden İslam dünyasında kan akıyor, gözyaşı akıyor? İbadetlerimiz neden bizleri bunlardan alıkoymuyor? Haccımız, kurbanımız, bayramımız, cumamız bizi neden kan akıtmaktan, gözyaşı dökmekten alıkoymuyor? Bunun üzerinde hep birlikte düşünmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Terör saldırıları

Yöneltilen bir soru üzerine Kenya ve Pakistan'daki terör saldırılarına da değinen Görmez, "Bütün İslam dünyasında, farklı din mensuplarına yönelik her türlü eylemin İslam'dan, İslam'ın kaynaklarından herhangi bir referans alması mümkün değil. Bunlar tamamen İslam dışı, İslam'ın reddettiği, İslam'ın hiçbir zaman kabul etmediği şeylerdir. Doğrusu bu kitlesel cinayetlerle İslam'ı lekelemek isteyen bütün şahısları, örgütleri kınamak, bunu ortadan kaldırmak, İslam dünyasındaki bütün bilim adamlarının, din adamlarının, din kurumlarının, siyaset adamlarının yapması gereken önemli hususlardan bir tanesidir" şeklinde konuştu.

 "Camiler sadece namaz kılma mekanları değildir"

Süleymaniye Camisi'nde Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla hazırlanan "Cami-Kadın ve Aile" konulu açılış programında konuşan Görmez, etkinliğin Süleymaniye Camisi'nde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hazreti Muhammed'in "Allah'ın kadın kullarını, Allah'ın mabedinden alıkoymayın" şeklindeki hadisini hatırlatan Görmez, "Bugün Kabe'de kadın-erkek ayırımı gözetmeksizin ibadetimizi yapmaktayız. Hacca gitmeye karar verdiğimizde ailemizle gitmeyi tercih etmekteyiz. Oraya eşimizi ve çocuğumuzu, anne ve babamızı götürmeyi dilemekteyiz. Aynı bunun gibi camiye de bu düşüncelerle, aynı dileklerle gitmeliyiz. Orası da eş ve çocuğumuzu, anne ve babamızı alıp götüreceğimiz ulvi bir mekandır. Çünkü camide okunan Kur'anlara, indirilen hatm-i şeriflere, okunan mevlidlere, camide yapılan vaazlara, camide tutulan saflara ve camide teneffüs edilen huzura hepimiz eşit derecede muhtacız. Oralarda erkeklere olduğu kadar kadınlara da yer vardır. Oralarda büyüklerin olduğu kadar küçüklerin de hakları bulunmaktadır" diye konuştu.

Görmez, camilere ailelerle gitme çağrısında bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ailenin hiçbir ferdini dışarıda bırakmadan kundaktaki bebeğimizi de alarak Allah'ın evlerinde, Allah'ın huzurunda, o büyük huzuru, o büyük saadeti, o büyük mutluluğu birlikte paylaşalım. Camilerimiz, bu büyük mabedlerimiz; sadece beş vakit esnasında, sadece belirli bazı insanların uğradığı mekanlar olmaktan çıksın, bütün insanlarımızı, Allah'ın huzurunda Allah'a kul olarak eşit bütün varlıkları, ailemizin bütün bireylerini birlikte kucaklasın, birlikte kuşatsın."  

Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında, 7 Ekim'e kadar ilçe müftülüklerince çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

AA



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,658 µs