En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'ne 8 bin 500 başvuru

1 Ekim 2013 13:23 tsi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bugüne kadar Anayasa Mahkemesi'ne 8 bin 500 bireysel başvuru yapıldığını, bunlardan 3 bininin dosyasının bitirildiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bireysel başvuruya ilişkin, "Bugüne kadar, şu son birkaç güne kadar Anayasa Mahkemesine yapılan başvurusu sayısı 8 bin 500 civarında. Bu 8 bin 500 başvurunun hemen hemen 3 bin civarında bir rakamın dosyası kapatılmış durumda, yani bakıldı ve bitirildi" dedi.
 
Kılıç, Avrupa Birliği Bakanlığının koordinasyonunda düzenlenen "İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesinin açılış toplantısında konuşma yaptı.
 
Bireysel başvuru yolunun 2010'da Anayasa'ya girdiğini hatırlatan Kılıç, bundan itibaren Anayasa'da kendilerine iki yıllık bir hazırlık döneminin öngörüldüğünü söyledi. Kılıç, bu iki yılın altı ayını kuruluş yasasını çıkarmakla uğraştıklarını bildirdi.
 
Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 "Meclis'e bu konuda inanılmaz baskılar yaptık. Zira Anayasa değişti, yapısı değişti, görevleri değişti ancak Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve çalışma usulleriyle ilgili yasası maalesef çıkarılamadı. Biz uzun süre bu yasasız çalıştık. Eski yasanın Anayasaya aykırı olmayan hükümlerini kullanmak suretiyle bu dönemi geçirmek zorunda kaldık. Bu altı aylık sürenin sonunda çıkan bu yasayla birlikte Avrupa Konseyi ile ortaklaşa çok ciddi bir proje yapmakla karşı karşıya kaldık. Yüksek yargı organlarının Avrupa standartları bakımından rollerinin güçlendirilmesi konusundaki projenin bir parçası haline geldik. Çünkü zamanımız yoktu. Bu çerçevede on üç yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Bu yuvarlık masa toplantısının on üçünü, geçen hafta birinci yılını kutladığımız, birinci yılına bastığımız bireysel başvurunun bir dönemde gerçekleştirdik. Çok değerli bilim adamlarımızı, üniversiteden gelen hocalarımız bizim bu konuda bir yıllık bilançomuzu, bir dizi bilançomuzu ortaya çıkardılar. Şunu büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu bilançonun sonunda zararlı değiliz, zararımız yok. Doğru yolda olduğumuza inanıyorum. Biz doğru yoldayız ve buna ek olarak büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki Anayasa Mahkemesi bu konuda çok güçlü bir iradeye sahip. Biz bunu başaracağız, başarmak zorundayız. Bu anlayışla hareket ediyoruz, bu anlayış neticesinde de değerli arkadaşlarım gecesini gündüzüne katarak fedakarca, büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir."
 
Bireysel başvuru
 
Bir yıllık dönemde bireysel başvuru sayılarına ilişkin de bilgi veren Anayasa Mahkemesi Kılıç, şöyle konuştu:
 
"Bugüne kadar, şu son birkaç güne kadar Anayasa Mahkemesine yapılan başvurusu sayısı 8 bin 500 civarında. Bu 8 bin 500 başvurunun hemen hemen 3 bin civarında bir rakamın dosyası kapatılmış durumda, yani bakıldı ve bitirildi. Biz yıla 5 bin devirle girdik. Bu iyi bir sonuç mudur? Bence iyi bir sonuç değildir. Ancak şunu hepinizin büyük bir olgunlukla ve büyük bir makuliyet ölçüleri içinde karşılayacağınızdan eminim, henüz Anayasa Mahkemesinin Anayasa'ya uygun olarak bu konudaki içtihadları ortaya çıkmış değil. Yavaş yavaş çıkmaya başladı bunlar. Bu konuda işin esasına girilerek icra kararları da verilmeye başladı. Biz işin başında olduğu gibi bugün de halkımızdan bu konuda biraz daha sabır istiyoruz. Bunun sonunda inanıyorum ki çok daha halkımızın hoşuna gidecek ve bu ihlalleri en aza indirecek kararları vereceğimize inanıyorum."
 
"Bu bitirilmiş olan dosyaların çok büyük bir çoğunluğunun usuli hatalardan kaynaklandığını belirtmek istiyorum" diyen Kılıç, usullerle ilgili bugün yapılan toplantıyı önemsediğini yineledi. Kılıç, başvuruların üçte ikisinin avukatlar, geri kalanın ise doğrudan yapıldığını da bildirdi.

aa


Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs