En Sıcak Konular

ABD basını ne dedi?

1 Ekim 2013 09:26 tsi
ABD basını ne dedi? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" ABD basınında da yer buldu.

ABD basını Demokratikleşme Paketi ile ilgili farklı görüşlere yer verdi. "Türk Başbakanı, ülkenin Kürt azınlığı ile hızı kesilmiş barış süreci için anahtar konumunda bir demokratik reformun duyurusunu yaptı" yönünde değerlendirmeye yer veren Fox Haber, Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe dilinin özel okullarda serbest olması gerektiğini içeren sözlerini de aktarıldı.
 
Fox Haber, başörtüsünün serbest bırakılması, Kürtçe yer isimlerine ve Kürt alfabesindeki harflerin kullanılmasına izin verilmesi yönündeki maddelere de değindi.
 
"Türkiye, kamu alanlarında İslami başörtüsü yasağını kaldırdı" başlığıyla Başbakan Erdoğan’ın Demokratikleşme Paketi açıklamalarını duyuran Bloomberg Businessweek, Türkiye’de yaklaşan seçimleri hatırlattı. Başbakan’ın açıkladığı paketi, "Türkiye’de temel hakların ve demokrasinin geliştirilmesi adına bir ilerleme hamlesi" olarak değerlendiren Businessweek, Erdoğan için, "Partisi gelecek yıl yerel seçimlere ve 2015’te ise parlamento seçimlerine katılacak" ifadesine yer verirken, AK Parti’nin 11 yıllık iktidarı boyunca haziran ayında, ilk defa bu kadar büyük sokak protestoları ile yüzleşmek durumunda kaldığını belirtti.
 
Businessweek internet adresindeki haberde, bu paketle Türkiye’nin ekonomik, demokratik ve sosyal yapı anlamında güçleneceği yönündeki sözlerine vurgu yapılan Erdoğan'ın, "Bu paketi mümkün olan en kısa zamanda tamamına erdireceğiz ve yeni hedeflere doğru ilerleyeceğiz" ifadesine de yer verildi.
 
Haberde ayrıca, muhalefet partilerinin açıklanan paketten duyulan memnuniyetsizlikleri de belirtildi. "Kürt kökenli bir hukukçu" olduğu belirtilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, "Seçim sistemi değişiklik tasarısı sadece iktidar partisinin daha az oy alsa bile sandalye sayısını korumasını sağlamayı amaçlamaktadır" yönündeki iddialarına da haberde yer verildi.
 
Öte yandan, Başbakan Erdoğan’ın, 1980 darbesi sonucu, askeri vesayet altında yazılan anayasayı değiştirmek istemesine rağmen, bunun mevcut muhalefet ile mümkün olmadığı yönündeki açıklamalarına da değinen Businessweek, Türklüğe bağlılık yemini olması dolayısı ile Kürtler ve Hristiyan azınlık tarafından eleştirilen öğrenci andının kaldırıldığını aktardı.
 
Washington Post
 
Amerikan basınında "Demokratikleşme Paketi" ile ilgili bir başka haber ise Washington Post imzası ile yayınlandı.
 
Washington Post’un resmi internet sayfasında, "Türkiye, bazı maddeleri Kürtler ile uzlaşmayı amaçlayan bir reform paketi açıkladı" başlığıyla yer bulan haberde, ''Reformlar, ülkeyi sert kurallarla yönettiğini düşünen Türklerin kısa süreli protestolarını bastıran, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi ilerleyişinde bir anahtar olarak algılandı'' denildi.
 
Erdoğan ve partisinin iki yıl içinde iki ciddi seçime gireceği, bu net olmayan reformların ise onun hakkındaki eleştirileri sakinleştirmeye yetip yetmeyeceği konusunda şüphelerin olduğuna değinilen Washington Post haberinde, Erdoğan’ın "Türkiye, demokratikleşme yolunda vazgeçilmez bir şekilde ilerliyor" ifadesine yer verirken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun da açılması beklentisi belirtildi.
 
Washington Post haberinde BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak’ın, Demokratikleşme Paketi hakkında duyduğu hayal kırıklığına da değindi. Kışanak’ın, "Demokrasinin genişletilmesinden çok siyasi endişeler amaçlanmış, bu bir demokratik paket değil, AKP seçim paketi" yönündeki sözleri de haberde belirtildi.

aa


Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,898 µs